söndag 26 januari 2025

Ett teatertips: Vredens druvor baserad på den Amerikanska romanen av den Amerikanske författaren John Stenibecks roman med samma titel/ Plats: Dramaten i Stockholm/ I regi av: Mina Salephour/ TIps ditlagt av: Marika Frykholm

 Jag vil härmed dela med mig av ett teatertips: Vredens druvor som är baserad på den Amerikanske författaren John Steinbecks roman med samma titel. Här på Dramten i Stockholm i regi av: Mina Salephour som är enligt beskrivningen på internet " baserad i Tyskland men hon har hela Europa som sitt arbetsfält".

Om handlingen

Vredens druvor handlar om en fattig familj som är på väg till Kalifornien för att söka jobb under depressionens år i USA. Den fattiga familjen består av ett äldre par, en ung gravid kvinna och en yngre man som har blivit frvilligt utsläppt från det fängelse han har förtjänat sitt straff i samt en föredetta predikant han har med sig på färden mot Kalifornien. Föfreställningen handlar om deras öden och äventyr på väg mot det " förlvoade landet i väst". Allt tycker dom precis allting kommer att bli bättre bara dom kommer fram till Kaliforninen. Där finns det mat, jobb, hus och framtidsmöjlilgheter. Men allt blir inte riktigt som de har tänkt sig.

Jag tyckte mycket om scenografin i denna föreställning. Alla skådespelarna trampade hela tiden omkring i en enda stor sandhög på scenen. De grävde i sand. De vadade runt i sand. De dök under i sand. De försvann i sand. Det tycker jag var ett mycket intressant och häftigt sätt att gestalta deras färd mot västr. 

Jag vill därför varmt rekommendera alla att se föresätllningen: Vredens druvor på Dramaten! Baserad på den Amerikanske författtaren John Steinbecks roman med samma titel och här regisserad av Mina Saleåhour. Detta är skrivet i mitten av januari 2025. Men det går säkert att se på Dramatens hemsida på internet hur länge denna fantastiska föreställning kommer att spelas. 

lördag 25 januari 2025

Ett teatertips: Den komiska tragedin/ Av: Den Belgiska konstnärsduon: Yves Hunstad & Eva Bonfanti/ Skådespelare: Figge Norling på Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm/ Tips ditlagt av: Marika Frykholm

 Jag vill härmed dela med mig av ett teaterips: Den komiska tragedin av den Belgiska konstnärsduon Yves Hunstad & Eva Bonfanti från år 1988. På teater Brunnsgatan 4 i Stockholm i januari 2025 med översättning av Lef Olsson och skådespelare: Figge Norling.

Om handlingen

Tänk er att alla karaktärer från all världens pjäser som någonsin spelats så som till exempel alla de många 1000 karaktärer av den engelske författaren William Shakespeares månghundrade karaktärer finns någonstans och bara väntar på att bli påhittade! Det är vad jag personligen anser att denna föreställning: Den komiska tragedin som skådespelaren Figge Norling så superbt gestaltar alldeles själv då han spelar den stackars karaktären som får vänta mycket länge på sin skådespelare nere på jorden på att bli påhittad och därmed framförd på en teaterscen. Skådespelaren å sin sida drömmer som ett litet barn om att bli optiker! Vilket verkligen inte är i linje med vad den blivande karaktären till hans skådespel hoppas på. Han vill bli spelad! 

Jag tycker det är en mycket eggande och fantasifull tanke som iallfall tilltalar mig personligen mycket. Jag fick föreställningen under  föreställningens gång att det påminner litegrann om den grekiske filosofen Platons idèvärld där allting som finns här nere på jorden finns i en dubbel upplaga i en idèvärld där allting är perfekt. 

Så därför vill jag varmt rekommendera alla att se denna härligt fantasiifyllda enmansföreställning med Figge Norling på Brunssgatan 4! Detta är skrivet i mitten av januari 2025.

fredag 17 januari 2025

Ett biofilmtips: Konklaven/ I regi av: Edward Berger/ Manus skrivet av: Peter Straughan & Edward Harris/ Baserad på en roman med samma titel av Robert Harris/ Tips ditlagt av: Marika Frykholm

 Jag vill härmed dela med mig av ett Amerikanskt- Brittiskt biofilm thirller tips: Konklaven, baserad på Robert Harris roman med samma titel eller som den heter på engelska: Conclave. 

Manuset är skrivet av: Peter Straughan och Robert Harris och filmen handlar om att det ska utses en ny påve i Vatikanstaten. 

Till Vatikanstaten strömmar nu kardinaler ifrån alla delar av världen. Men ett  har dom gemensamt: Många av dessa kardinaler bär på ett dunkelt förflutet som om det kommer ut kan totalt krossa deras förhoppningar, ( för dom av dessa kardinaler som hyser sådana förhoppningar) om att bli utsedd till näste påve. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se denna film! Detta på grund av att det är en spänning som fyller hela filmen igenom. Man tänker: Hur ska det gå? Och hur kommer det att gå för honom eller honom och vem är det som kommer att bli näste påve? 

Jag såg denna film i januari 2025 och jag vet inte säkert hur länge till den går på att se på bio men upplysningar om det finns säkert om man går in på de olika biografsajterna på internet. 

lördag 11 januari 2025

Om en konstutställning: Den underjordiska himlen: Det första surrealistiska manifestet skrivet av: Andrè Brèton, ( f. februari 1896- s. 28 september 1966) Tips ditlagt av: Marika Frykholm

 Jag har idag lördagen 250111 varit på den sista dagen av den surrealistiska konstutställningen  Den underjordiska himlen,  det första surrealistiska manifestet som är skrivet av den franske poeten Andrè Brèton, ( f. febaruari 1896- x. 28 september 1966.) på det Moderna musèet i Stockholm. Det jag tyckte bäst om med utställningen var en låda med bubblande lera och det två filmvisningarna. 

Kopiera gärna länken här nedan för att vidare information.

https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/utstallningar/surrealism-moderna-museets-samling/

fredag 3 januari 2025

Ett teatertips: Titta en älg! Författarinna: Kristina Lugn/ I regi av: Mellika Melquan Melani/ Tips ditlagt av:: Marika Frykholm

 Jag vill härmed dela med mig av ett teatertips: Titta en älg! På Dramaten i Stockholm av författarinnan: Kristina Lugn: I regi av: Mellika Melquan Melani. 

Personligen anser jag att denna föreställning handlar om kvinnoförtryck, manlighets översitteri, samt ett förtryck som kvinnor kan sägas uppleva i ett äktenskap och kvinnornas frigörelse. Allt detta tillsammans i en och samma föreställning gör att upplevelsen blir på samma gång både allvarlig, humoristisk och mycket tidstypisk enligt min personliga uppfattning.

Jag vill därför varmt rekommendera alla att se denna föreställning på Dramaten i Stockholm av Kristina Lugn och i regi av: Mellika Melquan Melani! 

Detta inte minst beroende på att jag verkligen gillade skådespelarnas alldeles utmärkta agerande, kostymen och scenografin väldigt mycket.