lördag 29 oktober 2011

Karmelitsystrarna på Kungliga Operan i Stockholm hösten 2011! Text: Georges Bernanos/ Emmet Lavery/ Musik: Francis Poulenc

Jag såg den helt fantastiska operan: Karmelitsystrarna på Kungliga Operan i Stockholm lördagen den 22/10 2011. Texten är skriven av: Georges Bernanos/ & Emmet Lavery- Musiken är skriven av: Francis Poulenc./ Regissör: Johanna Garpe.

Operan Karmelitsystraarna utspelar sig under den Franska Revolutionen och handlar om nunnan Blanche de la Force som sjungs av en sopran är en ung flicka som kommer från en adlig familj som alltså är speciellt utsatt av förföljerserna  av adelsfamiljerna  under den franska revolutionen. Hon är rädd för precis allting. Hennes bror, Chavelier de la Force som sjungs av en tenor försöker uppmuntra henne till att inte vara så ängslig för livet och världen. Men det lyckas inte. Blance inträder i Karmelitorden och tas under den gamla  priorinnans Mme de Croissy ( som här spelas av sångerska Marianne Eklöf), beskydd. Då den gamla priorinnan dör och en plågsam dödsångest utspelar sig eftersom Mme de Croissy förlorat sin tro på Gud så övertygar den gamla döende priorinnan den yngre som ska ta över klostret att ta speciellt hand om den nyinträdda systern, Blance de la Force.

Då klostret intas av pöbeln lovar de kvarlevande karmelitsystrarna att gå i döden för sin tro och alltså bli martyrer. Blanche rymmer sin väg. Men Syster Constance som alltid har haft en väldigt ljus syn på livet och döden försäkrar sina medsystrar om att hon i en dröm sett Blance komma till dom då de ska dödad som martyrer för sin tro. Så sker också. Blanche kommer tillbaka då systrarna blir ihjälskjutna av soldaterna och dör tilllsammans med sina medsystrar en martyrs död.

Jag tyckte att Karmelitsystrarna var en oerhört fängslande och vacker men samtidigt mycket sorglig och gripande opera som jag tycker är mycket sevärd. Det är en upplevelse man minns länge efteråt!

1 kommentar:

  1. Ja, det var verkligen en vacker och gripande opera! Jag är glad att du och jag gick och såg den tillsammans, och jag hoppas att många fler vill gå och se och höra den!

    SvaraRadera