onsdag 13 december 2017

Teaterrecension: " Ensam" på Dramaten i Stockholm onsdagen 171213, av: Alfhild Agrell/ Recension av: Marika Frykholm

Jag såg: " Ensam" på Dramaten den svenska författarinnan: Alfhild Agrell. " Ensam" utspelar sig i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm på 1880-talet. Där bor en mor som heter Tora med sin oäkta dotter Yngva. Yngva blir bortskickad av Yngvas mors vän som är doktor till Toras syster. Där lär Yngva känna den unge och stilige löjtnanten Allan och de blir förälskade. Men Allens fosterfar är en mycket rik och konventionell man. När han får höra att Yngva är oäkting vägrar han att låta sin fosterson Allan gifta sig med henne. Kravet han ställer är att Yngvas mor Tora gifter sig.

Jag tycker att föreställningen, " Ensam" av Alfhild Agrell handlar mycket om, precis som författarinnan själv ville det om dåtidens på 1800-talet svåra val för kvinnorna att göra om de skulle välja att vara självständiga kvinnor som stod utanför konvenansen och tvingades in i äktenskap där de kanske blev brutalt misshandlade eller iallafall missbrukade av män som slarvade bort sina förmögenheter vilket till slut drev dom till döden eller om de skulle som Yngvas mor Tora välja att bli självständiga kvinnor som valde att leva sina liv utanför det konventionella samhället med sina krav på kvinnlig heder och att det innebar en skam för en kvinna att föda barn utanför äktenskapet.

Yngvas mor Tora väljer det senare alternativet. Hon väljer att vara en självständig kvinna som står utanför sin tids samhälle och dess syn på konvenansen och hur man som kvinna ska bete sig, vara och uppföra sig. Det vill säga att man som kvinna bör gifta sig med en av sina föräldrar accepterad man som kunde försörja henne och barnen men som själv inte hade något att säga till om alls. Yngvas mor Tora är just precis en sådan självständig kvinna. För Tora betyder sanningen allt. Till och med mera än hennes dotters äktenskapliga lycka att efter att ha levt ett helt liv i spott och förnekelse av grannar och bekanta äntligen genom ett möjligt äktenskap med Allan både kunna få hämnd och upprättelse. Men Yngvas mor Tora väljer genom sitt val att vara just en sådan sjävlständig kvinna som gör det hon anser vara rätt inför sitt eget samvete så försakar hon sin dotters Yngvas möjlighet till lycka.

Yngva tvingas istället att själv få kämpa sig till sin framtida lycka med sin blivande fästman. Frågan kvarstår: Vem har rätt? Alllans far som anser att Tora bör gifta sig för att dottern Yngva själv ska kunna gifta sig, eller modern Tora som vägrar för att hon väljer att följa sitt eget samvetes röst om vad som är rätt för henne och därmed mister på samma gång sin vän doktorn och sin dotter Yngva genom detta sitt val.

Jag tyckte att föreställningen: " Ensam" av Alfhilde Agrell är en mycket bra och tänkvärd pjäs om det svåra att handla så att man gör rätt både inför sig själv, sin tids samhälle såväl som sina närmaste. Jag vill varmt rekommendera alla att se den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar