torsdag 11 april 2019

Romanrecension: " Hemsökta!" av. Magnus Nordin/ Recension av: Marika Frykholm

Jag har läst en jättebra barn- och ungdomsroman som heter: " Hemsökta", av den svenske författaren: Magnus Nordin.

" Hemsökta" av Magnus Nordin är en mycket välskriven, och mycket läskig spökhistoria. Den handlar om tonårstjejerna, Elin och Denis som är ett lesbiskt par men flickan Elin har haft problem med att " komma ut" inför sina föräldrar som fastän dom är gifta, lever som om dom vore skilda i och med att de inte har samma sovrum och knappast talar längre ens med varandra så Elin finner det oerhört svårt att vara öppen i sin relation till sin nya flickvän, Denis inför dom.

Elin och Denis kommer ut till en skärgårds ö i Stockholms skärgård som heter Etsnö. Huset de ska vakta ligger på öns södra udde som kallas Gydjas udde. Enligt legenden var Gydja en klok gumma som blev levande bränd på bålet den 26 juli 1676 som häxa efter att en öbo hade anmält kvinnan Gydja till Trolldomskommissopmen i Stockholm för att ha förgjort hans hustru.

 Mannen hette Aron och hans hustru som var gravid med deras första barn, hette Kristin. Mannen Aron trodde sig ha hittat ett par fågelliknande klor i  hans försvunna hustrus sängkläder som han misstänkte tillhörde Gyddja på vilken han grundade anklagelsen mot henne som häxa och för att ha förgjort hans hustru Kristin så att hon försvann en morgon från hemmet ner mot vattnet.

Då flickorna Elin och Denis först kommer huset på Gydjas udde på skärgårdsön Ensnö i Stockholms skärgård märker de ingenting ovanligt. Men sedan kommer frågorna: Vad hände med ägaren Daniel Heiss unga gravida hustru, Amanda som försvann efter en simtur exakt det samma datumet som kvinnan Gydja brändes på bålet för  häxeri, den 26 juli?

 Gydja brändes ju levande på bålet den 16 juli 1676. Det enda som fanns kvar efter Daniels gravida hustru Amanda var hennes röda baddräkt som hängde kvar på bryggan. Den siste som såg Amanda i livet var öns ende invånare, fiskaren Lasse som såg henne stå på bryggan den morgonen, i färd med att ta ett tidigt morgondopp. Lasse har ett bandage runt sin vänstra hand..

Och vad hände med den förra husvakten, Sandra? Varför bad hon att få bli hämtad från ön Ensnö så hastigt utan att ens begära att få lönen hon hade tjänat på de dagar hon hade bott i Daniel Heiss hus som husvakt? Och vad är det för vita Perserkatter som stryker omkring Daniel Heiss hus? Dom ser exakt likadana ut som den drunknade, gravida unga hustrun Amandas katter gör på Daniel och Amanda Heiss bröllopsfoto som hänger i huset.

Frågorna är många och flickan Elin börjar så småningom fastän hon inte tror på varken spöken eller onda andar att forska i legenden kring kvinnan Gydja som den 16  juli 1676 brändes levande på bål på ön Ensnös södra udde som sedan dess kommit att kallas Gydjas udde.

Jag tycker att barn- och ungdomsromanen, " Hemsökta" av författaren: Magnus Nordin är en jättespännande och välskriven spökhistoria. Det blir väldigt läskigt mellan varven innan man förstår hur alla händelserna som flickorna Elin och Denis råkar ut för egentligen har med varandra att göra.

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa: " Hemsökta", av: Magnus Nordin!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar