tisdag 10 september 2019

Operarecension: " Askungen"; kompoistör: Gioacchino Rosini på Kungliga Operan i Stockholm/ Recension av: Marika Frykholm









Tisdagen den  190910 var jag på Kungliga Operan i Stockholm och såg den italienske kompositörens Giocchino Rosini,  ( född: 28 februari 1792 i Pesaro/ Kyrkostaen, död: den 17 november 1868 i Paris/ Frankrike.), Askungen på Kungliga Operan i Stockholm. Gicchino Rosini är mest känd för sin opera: " Barberaren i Sevilla".

Historien om Askungen känner de flesta väldigt väl till. Det är den stackars Askungen som är hunsad av sin elaka styvmor och sina två elaka styvsystrar. Styvsystrarna får vackra kläder och får gå på balen där Prinsen ska utse sin blivande brud bland landets allra vackraste flickor. Medan Askungen får stanna hemma och skrubba och städa och i originalversionen så är det en gudmor som förvandlar Askungen till en vacker flicka i en vacker klänning och skickar iväg henne till Prinsens bal där han blir förälskad i henne och endast sedan kan hitta henne genom att prova den ena skon som hon har tappat då hon försvinner från balen vid midnatt då förtrollningen bryts och hon förvandlas till sitt gamla vanliga luggslitna jag i trasiga paltor i köket hos sin styvmor och de elaka styvsystrarna.

Kvällens opera av Ghicchino Rosini var en något annorlunda version av Askungen där Askungen istället för att ha en elak  styvmor har en elak styvfar men fortfarande har två elaka styvsystrar som hunsar och kör i det oändliga med den stackars Askungen. Prinsen byter här ut sig mot sin filosofilärare för att förklädd kunna utröna landets alla vackraste flickors karaktär för att därmed kunna utröna vem som mest är värdigt att bli hans brud.

Det är alldeles otroligt vacker musik till Giocchino Rosinis opera och scenografin med köpmannahuset som Askungens far har är väldigt snillrikt möblerat och utstyrt med mycket vacker inredning tycker jag. I slutet segrar ändå godheten till sist. Askungen får sin prins, och förlåter sina styvsystrar och sin styvfar inför hela  hovet och hon har givit styvsystrarna och styvfadern en plats vid hovet. Askungens "Hämnd" blir därför att förlåta sina elaka styvsystrar och sin styvfar  offentligt inför hela hovet.

Jag vill varmt rekommendera alla att se Gicchino Rosinis opera: Askungen på Kungliga Operan i Stockholm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar