onsdag 7 september 2022

Teaterrecension: " Natthärbärget" på Dramatens stora scen/ Författare: Maksim Gorkij/ I regi av: Den ungerske regissören: Jànos Sasz/ Rercension skriven av: Marika Frykholm

 Onsdagen 220907 såg jagföreställningen: " Natthärbärget av den ryske författaren Maksim Gorkij,på Dramaten i Stockholms stora scen i regi av den ungerske regissören: Jànes Szaz som från och med nu kommer att leva i exil i USA där han har jobb som väntar på honom- detta enligt programbladet.

Föreställ er en teaterscen där den rådande scenografin är en kopia av Dramaten i ruiner dit en stor grävskopa kommer i slutet av föreställningen för att sluka resterna av det som finns kvar. 

Föreställ er även en beskyddarfigur som kommer och går lite som hon, i det här fallet en kvinna men regissören vill poängtera i prgrambladet att då de flesta har en föreställning, " av Luka som en klok äldre mansfigur som dyker upp och säger kloka saker", ( citat av regissören: Jànes Szaz) så har han här tänkt sig att att " Ingela Olsson med sin energi passade alldeles utmärkt i rollen som Luka". ( Citat av reiggsören från programbladet. ) Det vil säga Jànos Szaz tycker i sin intervju i porgrambladet att de flesta har en föreställning om karaktären Luka att det är en äldre man som dyker upp och säger kloka saker om livet och människorna om jag förstod det rätt. Men här i intervjun säger Jànos Szaz att han personligen inte tycker att "det spelar någon roll om den karaktären spelas av en kvinna eller en man".. ( Citat enligt programblet:)

Föreställ er också en samling vilsna människor som likt denna " Outsider" Luka som söker efter meningen med sina liv som här har hopparats av en  slump och som här söker ett tillfälligt eller ett mera långvarigt skydd från sina liv som trasiga uteliggare med allt vad det innebär. 

Medverkande i " Natthärbärget"

Regi: Jànos Szaz

Ingela Olsson

Kicki Brannberg

Erik Ehn

Karin Franz Körlof

Duncan Green

Thomas Hanzon

Rita Hjelm

Johan Holmberg

Ellen Jànek

Hamadi Khamiri

Torkel Peterson

Shanti Roney

Andreas Rothlin Svensson

Kristina Törnquist

Pierre Wilkner

Musik i föreställningen

Kenta " Just idag är jag stark"

Josè Flicino: Fèliz Navidad

ALf Pröjsen " Lilla vackra Anna"

Verdi " La Traviata Act 3:  Orelude

Övrig musik i föreställningen

Karin BOyes dikt " EN Budhissitisk fantasi" är tonsatt av: Anna von Hausswolf

Jag vill varmt rekommendera alla att se denna fantastisa, och mycket tänkvärda föreställning: " Natt härbärget" av Maksim Gorkij, i regi av: Jànos Szaz, ( ursäkta författarens anmärkning pågrund av teknisk okunskap kan jag här inte återge regissörens efternamn med korrekt stavning. ) Jag rekoomendera denna föreställning på grund av det alldeles utmärkta skådespeleriet av skådespelarna samt även den härliga musiken och den fantasirika scenografin. I skrivande stund: September 220907 kommer föreställningen: "Natthärbärget" att spelas några veckor framöver. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar