onsdag 4 oktober 2017

Novellrecension: " Nu tar vi fram klassens skönhet", av: Bo Grapenskog/ Lyriksidan/ Recension av: Marika Frykholm

Jag läste en novell på sajten: " Lyriksidan",  som heter: " Nu tar vi fram klassens skönhet" , om jag förstod författarens namn rätt så heter han: Grapenskog

" Nu tar vi fram klassens skönhet" som jag tänkte recensera här handlar om en flicka som har ansiktet fullt av acne. Läkarna har talat om för henne att det bara är att vänta tills acnen försvinner av sig självt. Den stackars flickan är mobbad av både lärare och skolkamrater. Då hon tar examen vill hon inte smika sig. På sommaren träffar hon en pojke som heter Johan. Johan och flickan som har acne har roligt tillsammans.

Flickan har en låtsasvän som säger till henne att hon ska föreställa sig en värld där man inte har någon föreställning om skönhet. Flickan drömmer på natten. Då hon vaknar morgonen efter är all acnen borta och hon har blivit mycket vacker. En riktig skönhet. Hon och Johan blir ihop och de andra klasskamraterna och läraren slutar att mobba henne.

Jag tycker att novellen: "Nu tar vi fram klassens skönhet" var en mycket bra och välskriven novell om hur det är att inte känna sig lika snygg och att inte ha ett lika accepterat utseende som sina jämnåriga. Jag vill varmt rekommendera alla att gå in på sajten: " Lyriksidan" och läsa novellen: " Nu tar vi fram klassens skönhet".

1 kommentar:

 1. ETT LITET MEDDELANDE FÖR ATT BELYSA MOBBNING OCH STÖTTA DE UTSATTA:

  För några år sen sade en 61-årig kvinna upp sig från sitt jobb på Prevent i Stockholm där hon arbetat i hela sitt liv för att Jessica Nilsson Frisk, en tjej född 1981 som ändå bara arbetade där i några år, tillsammans med sina kollegor hade hjälpt en utomstående, dömd kriminell sprutnarkoman att förtala och mobba kvinnans jämnårige och förståndshandikappade son där på en oerhörd nivå bakom ryggen på henne under flera års tid. Bägge hade varit jättesnälla mot henne själva. Sonen hade precis önskat henne God Jul när allt uppdagades. När detta framkom, ljög Jessica även och påstod sig ha blivit hotad av sonen. Den nya VD:n sen endast två år, Maria Schönefeld, och även Jessicas egen chef Mats Quist, hjälpte gruppen sprida förtalet ytterligare när det hela slutligen framkom. De ljög sen ända till slutet när facket kom in för att hjälpa kvinnan. VD:n försökte t.o.m. lägga hela skulden på sonen för att ingen skulle få veta sanningen om mobbningen.

  Den äldre kvinnan mådde så fruktansvärt av detta att hon först blev sjukskriven och sen sade upp sig. Hon hade då arbetat där i 41 års tid - ända sen hon var 19 år gammal, varit anställd längst av alla och hade bara fyra år kvar tills pensionen.
  Sonen hade blivit mobbad hela sitt liv och mådde redan väldigt dåligt, det visste alla. Moderns jobb var det enda och sista ställe där han inte hade upplevt att folk var elaka mot honom och alltid hade känt sig trygg. Han hade hälsat på där ända sen han var liten.

  Jessica själv stod helt utanför hela tiden. Var inte ens med på ett möte. Hon bad inte ens om ursäkt när kvinnan berättade hur fruktansvärt hon mått av hennes förtal och att det var det absolut värsta hon varit med om i sitt liv och den värsta mobbning sonen utsatts för.

  Den då 50-årige narkomanen, som tidigare arbetat där som vaktmästare och som andra anställda visste brukade droger även på arbetstid, vägrade den nya VD:n veta något om med motiveringen att hon varken träffat honom eller ens visste vem han var. Han fortsatte därför besöka jobbet drogpåverkad även långt efter att kvinnan sagt upp sig och var lika välkommen fortfarande. Han är dömd och finns med i Lexbase.se. Prevent jobbar just för att skapa en bättre arbetsmiljö, få ned olycksfall och motverka mobbning. Nu drivs det av en ledning som hjälper utomstående kriminella narkomaner att förtala de anställdas barn.

  Uppmanar alla som tar avstånd från mobbning och maktmissbruk mot de redan svaga och utsatta, att ta avstånd från www.prevent.se och dess ledning!

  SvaraRadera