tisdag 8 oktober 2019

Teaterrecension: " Ifigenia i Aulis", av: Jon Fosse/ På: Kungliga Dramaten i Stockholm tisdagen 191008/ Recension av: Marika Frykholm











Tisdagen den 191008 såg jag föreställningen:  " Ifigenia på Aulis",a v den norske författaren: Jon Fosse på Kungliga Dramatens lilla scen i Stockholm. Den norske författaren Jon Fosse föddes enligt programbladet 1959i den norska kusstaden Haugesund på Vestlandet. Hans första roman kom ut: 1983 som hette: " Raut Svart", och hans andra roman följde tätt därefter år 1986 som hette: " Stängd gitarr".

Det grekiska dramat, " Ifigenia på Aulis" handlar om den grekiske kung Agamenon som för att vinna det Trojanska kriget och återerövra den sköna Helena, hans broder Kung Menelaos hustru som blivit bortrövad av den Trojanske mannen Paris från Troja, tänker här offra sin yngsta dotter Ifienia för att gudarna ska vända krigslyckan åter och göra så att krigshären kan få vind i seglen och fortsätta sin seglats mot Troja för att återerövra Kung Menelous hustru, den sköna Helena.

Ifiigenia först tillsammans med sin mor Klytameistra och sin bror till den staden där Ifiigenias far Kung  Agamenon befinner sig i tron att hon ska giftas bort med Akilles som är son till havsgudinnan och en som är till hälften määnniska , till hälften häst. Begreppet " Akilles häl" är ju ganska välkänt.

Ifigenia går villigt mo sin död för att hon vill att hennes far Kung Agamenon ska kunna vinna det Trojanska kriget. Så vill hon bli ihågkommen efter sin död förklarar hon för sin mor, Klytaimestra. Akilles blir helt betagen i Ifigenias kloka tal och mod och vll genast gifta sig med henne fastän han inte visste någonting om det planerade äktenskapet dom emellan från början då han först träffade Klytaimestra.

Jag  har alltid varit mycket intresserad av grekisk mytoloig och jag måste säga att jag tyckte att den här uppsättningen av:" Ifigenia på Aulis" var mycket spännande och välgjord. Och med en mycket speciella och häftig scenografi dessutom. Jag vill även verkligen ge en eloge till den pojken som spelade Ifigenias bror Oreste som fastän han inte hade några repliker gjorde ett alldeles utmärkt skådespeleri föreställningen igenom. Jag vill varmt rekommendera alla att se: " Ifigenia på Aulis", av: Jon Fosse pÅ Kungliga Dramaten i Stockholm! Dramaturg är: Irena Kraus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar