lördag 6 januari 2024

Ett dokumentärfilmtips: " Maria Lang- Sveriges första deckardrottning"/ Tips ditlagt av: Marika Frykholm

Jag vill härmed dela med mig av en mycket intressant svensk dokumentärfilm: " Maria Lang"- " Sveriges första deckardrottning". 

Maria Lang, eller Dagmar Lange som hon egentligen hette kom från den idylliska staden Nora i Bergslagen som hon i sina detektivromaner har döpt till Skoga. Dagmar Lange var i själva verket studierektor på en flickskola i Stockholm. 

Maria Lang eller Dagmar Lange som hon egentlige skrev en rad såkallade pusseldeckare där det är meningen att läsaren ska kunna lista ut gåtan. 

Några exempel på dessa detektivromaner av Maria Lang är följande

" Mördaren ljuger inte ensam"

" En skugga blott"

" Siden sammet"

" Se döden på dig väntar"

" Tre små gummor"

" Camilla vid skiljeväggen"

Och många fle.

Två av de ständigt återkommande huvudperseronan i Maria Langs detektivromaner är den ena kvinnliga huvudpersonen, Puck Bure som är litteraturstuderande först vid Uppsala universitet och i de senare böckerna vid Stockholms universitet. Puck Bure har enligt en av programledarna i dokumentären: "Maria Lang- Sveriges första deckardrottning" liknats vid Sherlock Holmes kompanjon doktor Watson i det att hon har intuition men inte riktigt kan se själva sammanhanget. Så är det den manlige poliskommisarien Christer Wijk. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se denna mycket intressanta dokumentär om Maria Lang! För ett Maria Lang fan som jag själv är denna dokumentär ett riktigt fynd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar