Jag var på Dramaten i Stockholm och såg föreställningen: " Oidipus och Antigone", författare: Den grekiske författaren: Sofokles, här uppsatt av: regissören: Eirik Stubö. ( Vill förtydliga: Eirik Stubö stavar sitt efternamn med det danska stavsättet av ö:et. )
Om handlingen:
Många av oss har hört talas om begreppet, " Oidipuskomplex", instiftat av Sigmund Freud. Detta härstämmar från den grekiska tragedin om Kung Oidipus. Kung Oidpus far, Kung Laios av staden Thebe får av oraklet i Delphi veta att hans son kommer att döda sin far och gifta sig och få barn med sin mor, Kung Laios hustru, drottning Iokaste. För att förhindra att denna ohyggliga spådom går i uppfyllelse låter Kung Laios sätta ut sin nyfödde son i ödemarken med hjälp av en herde att dö. Men det går inte som kung Laios vill för Oidipus räddas till livet av en annan herde och förs till en annan stad där den stadens kung blir hans fosterfar. Då han som vuxen får höra att han inte är äkta son till denne kung söker han upp oraklet i Delphi som berättar för honom att han ska komma att döda sin far och gifta sig med sin mor. Oidipus som av sin fosterfar fått höra att staden dit han blivit förd som nyfödd visst är hans riktige far flyr i förskräckelse och kommer så till staden Thebe. I en vägkorsning i närheten av staden Thebe möter han ett följe bestående av fem man. Han störtar den ene mannen till marken då denne har hotat honom, löser sfinxnsens gåta som lyder: " Vad är det som går på fyra ben på morgonen, två ben på eftermiddagen och tre ben på kvällen"?? Oidipus svarar då: " Människan" som först kryper på alla fyra på morgonen, sedan går upprätt på sina två ben på eftermiddagen, och då hon blir gammal på kvällen går med tre ben, det vill säga sina egna två ben och en käpp till hjälp.
Oidipus blir kung av Thebe, gifter sig med drottning Iokaste och får med henne fyra barn: sina två söner, Eteokles, och Polyneikes, och döttrarna Antigone och Ismene. Men pest utbryter i staden och oraklet i Delphi säger att enda sättet att förhindra pesten på är att finna och döma mördaren till kung Laios. Därför utslungar kung Oidipus ett straff för den som mördat kung Laios. Han ska landsförvisas och aldrig bli emottagen av någon av staden Thebes invånaare och han ska aldrig mer se dagens ljus. Straffet slår emot honoom själv då oraklets spådom går i uppfyllelse: Det är kung Oidipus själv som har mördat kung Laios, sin egen far och gift sig med drottning Iokaste, sin egen mor som han tillsammans har fyra barn med.
I pjäsen: " Antigone" dödar sönerna Eteokles och Polyneikes varandra. Mot den nye kungen, statsmannen Kreons Iokastes bror order begraver Antigone sin ena bror och åberopar därmed staden sin familjs och statden Thebes gamla lagar om en rättvis begravning. Antigone straffas för Kreon har beordrat att den som inte lyder honom ska straffas med döden och det finns ingen möjlighet till försoning och då Antigone hänger sig i fängelsehålan tar hennes fästman Kreons son Haimon sitt eget liv då han sticker svärdet i sig och kastar sig framför Antigones fötter då hon har hängt sig.
Jag tycker att föreställningen, " Oidipus och Antigone" var väldigt välgjord med utmärkta skådespelare och fastän de var klädda i moderna kläder, kostym, klänning och kjol, så tog det ändå inte bort det antika dramats känsla av pjäsen, " Oidipus och Antigone", för det förstärkte äktheten i själva spelet. Det är en mycket välgjord scenografi i föreställningen. Och en mycket intressant målad dekor.
Jag vill varmt rekommendera att se föreställningen: " Oidipus och Antigone" av regisören: Eirik Stubö!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar