söndag 14 juli 2019

Utställning om Ester Blenda Nordström, Sveriges första kvinnliga wallrafflande journalsit på Skarhults slott i Skåne, söndagen 190714/ Recension av: Marika Frykholm

Jag var på en mycket intressant och i mycket totalt fascinerande utställning på Skarhults slott i Skåne, söndagen 190714, om Sveriges första kvinnliga wallrafflande journalist, Ester Blenda Nordström, som ofta skrev sina tidningsartiklar särskilt i Svenska dagbladet under den tiden hon var anställd där under pseudonumen; " Bansai".

Ester Blenda Nordström levde från slutet av 1800- talet t ill och med sin död 1925 och var den första kvinnliga undersökande journalisten. Hon gjorde sig känd för att hon under en tidsepok där kvinnorna helst skulle gå klädda i kjol eller klänning, inte bara gick klädd i byxor utan dessutom körde motorcykel.

Det som Ester Blenda Nordström först gjorde sitt namn känd som var för sin roman: " En piga bland pigor", då hon under en semesterledighet från Svenska dagbladet var så pass rastlös att hon tog tjänst som förklädd piga på en bondgård i Sörmland från vilken hon sedan skrev sin berömda roman, " En piga bland pigor" och där berättade om hur det var att vara en hårt arbetande piga med mycket liten lön och nästan ingen fritid att tala om i den tidens Sverige.

En bonde blev så sur för att han tyckte att hon förlöjligade de svenska bönderna att han skrev en egen roman som, " svar på tal", som han gav titeln: " Ett pennskaft bland pigor". Ester Blenda Nordströms ena nära väninna, den berömda kvinnliga journalisten Elin Wägner hade även hon skrivit en roman som hette: " Pennskaftet".

Då Ester Blenda Nordström, " Bansai" till slut tröttnade på livet i rampljuset och festande i Stockholm så drog hon iväg på nya äventyr. Denna gång gick färden till Lappland där hon levde som undervisande nomadlärarinna och bodde tillsammans med samerna i en kåta som var hennes alldeles egen kåta. Men denna gången var hon inte förklädd utan denna gången så var hon i Lappland och arbetade som vandrande nomadlärarinna helt öppet och beskrev livet i den lappländska fjällvärlden i sina artiklar för Svenska dagbladet under pseudonymen " Bansai". Folket älskade dessa artiklar och Ester Blenda Nordström, " Bansai" kallad blev ett känt namn inom den omtvistade samefrågan.

Ester Blenda Nordström gifte sig aldrig och i en tid då det var tatalförbjudet att vara homsexuell hade hon i hela sitt liv en väldigt nära väninna som hette Carin som även hon kom från en mycket rik och välbärgad familj och dessutom var gift. På den tiden blev man som homosexuell hårt straffad med fängelse som följ om man öppet levde ut sin homosexualitet samt att man riskerade att bli inburad på mentalsjukhus. På uställningen om "Ester Blenda Nordströms liv framgår det att det kan ha varit så att Ester Blenda Nordström, " Bansai" flydde sin förälskelse i Carin då hon åkte upp till samerna i Lappland för att leva som vandrande nomadlärarinna.

Ester Blenda Nordström dog år 1925 och han även göra många riskfyllda utlandsresor världen över i sin egenskap av kvinnlig, undersökande journalist.

Jag vill varmt rekommendera alla som har möjlighet och har vägarna förbi Skarhults slott i Skåne att besöka,  utställningen om Ester Blenda Nordström och lära känna hennes fartfyllda och äventyrliga liv. Eller varför inte läsa boken, " Ett djävla solsken" som handlar om Ester Blenda Nordströms liv, av: Fatima Brermmer. Jag håller just på att läsa denna mycket intressanta roman och hoppas återkomma med en recension om denna inom en inte alltför lång framtid.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar