Jag såg kompositörens : Pjotr Tjajkomvsij, ( tysks i Totkinsk, död 1893 i St. Petersburg opera: Eugen Onegin på Kungliga Operan i Stockholm torsdagen 190829 i regi av: Vasily Barkhatov direigent: JOhn Fiore, scenografi: Zinovy MOrgolin, kostym, mask:Olga S, ( se programmet.) Pjotr Tjakovskoij har bland annat skrivit ett antal sagor så som Törnrosa, Svanssjön och Nötknäppaaren. Han har även skrivit sju stycken symfonier.
Pjotr Tjajkovsij var romatnisk kompsitör och hela operan är väldigt romantisk i mitt tycke. Handlingen tilldrar sig i de båda systrarna Olgas och hennes yster Tatjanas hem på den ryska landsbygden dit de är förvisade tillsammans med sin mor på grund av ekonomiska omständigheter. Lenskij är en barndomsvän till Olga och kär i henne. Lenskij kommer på besök till systrarnas hem på den ryska landsbygden och med sig har han sin vän, Eugen Onegin som Tatjana blir blixtförälskad i då han är som tagen från en av hennes romanhjältar som hon älskar att läsa. Men Eugen Onegin besvarar inte Tatjanas känslor utan avvisar henne bryskt efter att hon på natten ha skrivit ett kärleksbrev till honom. Istället försöker Eugene Onegin att flirta in sig hos systern Olga och det hela slutar med att Eugene Onegin tragiskt nog dödar Lenskij, Olgas barndomsvän och kärlek.I den ursprungliga versionen sker dödandet i en duell, men i denna uppsättning på Kungliga Operan i Stockholm sker uppgörelsen och dödandet i en skidbacke på vintern med en hop påstridiga bybor samlade runt kontraparterna och ivrigt påhejade av dessa.
Många år senare återförenas Tatjana och Eugene Onegin. Han bekänner då sin stora förälskelse för henne men Tatjana avvisar honom eftersom hon nu är en lyckligt gift furstinna och inte vill lämna sin make för en förälskelse som hon trodde var över för längesedan.
Jag tyckte hela föreställningen var mycket vacker och att det var en oerhört gripande handling med ett mycket tragiskt slut. Jag tycker det var en härlig musik. Scenografiskt var det också en mycket spännande föreställning. Jag gillade särskilt skidbacken där de båda kontraparterna i den här uppsättning gör upp sinsemellan efter en häftig ordväxling genom ett slagsmål. Jag vill varmt rekommendera alla att se operan: " Eugene Oengin" på Kungliga Operan i Stockholm!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar