lördag 27 juli 2024

Ett boktips: " Carrie" av: Stephen King/ Tips ditlagt av: Marika Frykholm

 Jag vill härmed dela med mig av ett mycket spännande boktips:  " Carrie" av den Amerikanske författaren: Stephen King:

" Carrie" av Stephen King är en skräckroman. Men i mitt tycke är den lika sorglig som den är läskig. Den handlar om den unga tonårsflickan Carrie som på sin Amerikanska High- School Ewen High School i staden Chamberlain i USA blir mycket grovt mobbad av sina klasskamrater. Men Carrie har ett hemligt vapen: Carrie har nämligen vad Stephen King förkortar med TK: På svenska översatt till om jag nu har lyckats stava det rätt: Telekenisi . Det vill säga förmågan att flytta föremål med hjälp av tankekraft. 

Denna förmåga kom Carrie till dels första gången då hon var tre år gammal. Carries mor, Mrs. Margaret White är djupt religiös och blir djupt chockerad  då hon blir vittne till hur hennes treåriga dotter Carrie står i grannens trädgård och ser på den tonåriga grannflickans  bara bröst. Mrs. Margaret White kallar kvinnors bröst för: " dirtypillows " och tycker att allt som har med sex  och samlevnad att göra är en synd. Carrie blir straffad av att ha stått och tittat på grannflickans bara bröst och hämnas genom att få en mängd stenar att rasa ner över hennes och hennes mors hus.

DÅ Carrie får sin första menstruation har hon ingen aning om vad som pågår och hon är då  hela 17 år gammal. Hon står naken i duschen på sin high- school Ewen High school i flickornas omklädningsrum och de andra flickorna hånar henne genom att kasta tamponger och näsdukar på henne. Samtidigt som den stackars Carrie tror att hon håller på att förblöda. Miss Desjardin,, ( gymnastiklärarinnan)  hjälper Carrie. 

Miss Desjardin tvingas att långsamt förstå att >Carrie har inte en aning om vad som händer henne. 

Då skolan ska hålla den årliga skolbalen, på engelska: En såkallad " prom" blir Carrie till sin stora förvåning bjuden av skolans poopuläraste kille, Thomas Ross. Men Thomas Ross är egentligen ihop med en av de populäraste tjejerna, Susan Snell. Hur det går får du veta om du läser boken...

Enligt förordet till romanen " Carrie" av Stephen King berättar Stephen King inledningsvis hur han blev inspirerad till att skriva romanen, " Carrie" då han år 11972, (),då han själv gick på high- school), läste en artikel i en tidskrift som hette: " Life Magazine" som handlade om hur den övernaturliga fiktiva kraften Telekenesi  påstods komma sig av unga flickors oerhörda pubertala förmågor. Man trodde enligt tidskriften, Life Magazine att det fiktiva begreppet " Telekeni kom sig av att det var poltergeists i huset där dessa krafter härjade. Det vill säga ett väldigt busigt spöke. Som roade sig med att kasta helst religiösa föremål vilt omkring sig. Men att det i själva verket berodde på barn som hade mycket problem. Då barnen inte var hemma upphörde föremålen att flyga runt i huset. ( Se sidnummer:  14 15 i min utgåva av romanen: " Carrie av Stepehen King:)

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa romanen: " Carrie" av Stephen King! Jag gillar stilen, språket, miljöbeskrivningarna. Och särskilt hur den unga flickan Carries känsloliv beskrivs jämte hennes skolkamraters inre tankar och känsloliv beskrivs. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar