fredag 5 februari 2016

Schillers " Maria Sutart" på Dramaten/ Recension av: Marika Frykholm

Jag var och såg föreställningen: " Maria Stuart" av Schiller på Dramaten I fredags för 1 vecka sedan och tyckte den var alldeles otrolgit bra, välspelad med fantastiska skådespelare.

Schillers Maria Sturart handlar om den skotska medeltida drottningen, Maria Stuart som blir avrättad av sin engelska kusin, drottning Elisabeth den 1:a av England. Men där skiljker sig Schillers pjäs helt och hållet från de verkliga historiska händelserna utan later istället Maria Stuart då hon sitter fänglsad få ett mote med sin kusin, drottning Elisabeth den 1:a av England. Ett mote som aldrig ägde rum historiskt och där de båda drottningarna sitter och dricker tè på scenkanten och diskuterar Englands medeltida politik allt medan för- respective motståndarna mot att den skottska drottnignen Maria Sturart ska avrättas, dör runtomkring dom.

Det kan tyckas vara lite förvirrande under den första akten av Maria Sturart att de två finlandssvenska skådepslerskorna spelar alla roller men det är så lysande gjort att efter ett tag tyckte jag att förvirrringen släppte helt och hållet.

Så jag vill rekommendera alla som kan att gå och se denna otroligt spännande föreställning på Dramaten I Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar