torsdag 20 december 2018

Festen
Festen 
Novell skriven av: Marika Frykholm 

Det var den sista festen inför jullovet på nationen i studentstaden där jag studerade engelska. Vi stod samlade utanför festlokalen. Festarrangörerna ville att vi skulle blunda och därefter fatta tag i varandras händer. När vi öppnade ögonen skulle vi ta tag i den personen som vi stod närmast till vänster om och den personen skulle sedan vara vår, ” bordskavaljer”/ respektive, ” bordsdam”. Våra festarrangörer verkade mycket nöjda med denna idè. De tyckte säkert att den var superpedagogisk. På det sättet skulle ingen känna sig förfördelad och ingen kunde veta i förväg vem de skulle sitta bredvid under den kommande middagen.  
Sittningen hade kommit en bra bit på väg då jag plötsligt upptäckte att något var väldigt fel. Studentsånger hade sjungits, middagen hade påbörjat och förrätten var avklarade, tal hade hållits. Men ändå var det något som absolut inte stämde.  
För att få en överblick över alltihopa så reste jag mig ursäktande och gick och ställde mig längst bak i festlokalen för att kunna få en överblick över allthopa. Då jag till min förfäran upptäckte vad som inte stämde: Det gapade av tomma hål på vissa stolar i festlokalen. 
 Skrikande sprang jag ut från festlokalen, ner för trapporna i nationshuset… Och vaknade kallsvettig i min egen säng hemma i min egen lägenhet. Vilken tur! Det var bara en dröm. Och det var idag som den riktiga festen skulle hållas. 
Jag tog god tid på mig att välja en lämplig klänning och vettiga skor och handväska. Sedan gick jag ut och windowshoppade hela dagen eftersom det var en lördag som festen skulle hållas. 
 Då jag kom fram till festlokalen upptäckte jag till min förvåning att det hela utspelade sig precis som i min hemska dröm: Vi fick fatta tag i varandras händer, blundandes och då vi öppnade ögonen så var det den person som stod närmast oss till vänster som skulle bli vår bordskavalejer/ respektive bordsdam.Jag stannade inte en sekund längre: Likt Askungen samlade jag ihop min klänning och rusade gallskrikande därifrån. 
Ett par månader senare hade jag fått jobb i cafèet på min nation i studentstaden där jag studerade engelska. Jag hörde rykten: Det talades om ett konstigt nationshus i staden där jag studerade där dom brukade hålla sittningar och gasqer= Fina middagar som man kommer uppklädd till, samt baler där det sades att det hände konstiga saker. Man trodde till och med att det eventuellt kunde tänkas att det spökade där. 

Innan festen fick vi alla festdeltagare ställa oss i en rund ring där vi blundande fattade varandras händer. När vi sedan öppnade ögonen fick vi ta personen till vänster till vår bordskavaljer/ respektive bordsdam.

Men det läskiga började efter att middagen med alla tal hade hållit på en stund. Jag hade avlägsnat mig en stund för att pudra näsan och då jag kom tillbaka såg jag att varannan stol gapade tom. Plötsligt släcktes ljuset. Alla festdeltagarnas skrek och rusade omkring. 


Då ljuset tändes på nytt så såg jag att två herrar och två damer kånkade iväg på en stor svart papperskasse med en massa saker i. Jag var säker på att de hade stulit alla våra värdesaker. 

Jag tog snabbt på mig min kappa och rusade hela vägen skrikande hem till mitt studentboende. Jag tänkte aldrig mera gå på någon studentfest i min studentstad i hela mitt liv mer!
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar