måndag 25 mars 2019

Romanrecension: " Allhelgonaoffret", av: Petter Lidh/ Recension av: Marika Frykholm

Lägg till bildtext


Jag har just läst en jättebra barn- ungdomsroman som heter: " Allhelgonaoffret", av den svenske författaren: Petter Lidh.

" Allhelgonaoffret", av: Petter Lidh handlar om hur flickan Shirin flyttar med sin utfattiga pappa till en gård som heter Ulrikagården. Det märkliga är att de får bo på herrgården som heter Ulrikagården alldeles gratis. Prästen i byn, som var den som satte ut annonsen om att bo på Ulrikagården säger till Shirin och hennes fattige pappa att det enda som han kräver av dom att lova är att de aldrig vilken anledning det vara må får gå upp på vinden på Ulrikagården. " Då blir priset väldigt dyrt" som prästen i byn uttrycker det.

Annars får de allting gratis; de får bo gratis på Ulrikagården, Shirin får en alldeles egen häst, Kito som prästens dotter Alva som har problem att gå ordentligt säger att ingen klarar av att rida Kito, men Shirin blir överlycklig när det visar sig att hon är den enda som kan klara av att rida Kito.

Shirins pappa får en ny, lyxig bil att köra alldeles gratis istället för den gamla kärra han kom körandes i till Ulrikagården, " En sådan bil kan han ju inte ha" som prästen i byn uttrycker det.

Allting verkar bli helt perfekt. Men Shirin märker snart att det är något som inte stämmer med livet på Ulrikagården. För det första är det ingen i hennes skola som hälsar på henne. Då de besöker gudstjänstens med Alvas pappa prästen i byn så är människorna där klädda i konstiga dräkter. Och ingen i kyrkan hälsar på dom. Då de far ut på sjön för att fiska får de napp hela tiden.

Men det hela ändras då Shirins pappa på grund av en läcka i taket blir tvungen att gå upp på Ulrikagårdens vind. Där hittar han en tavla av den elake baron Eckelburg som Alva har berättat om för Shirin som var en elak baron som levde på 1700- talet på Ulrikagården. Då hans dotter blir gravid med prästen i byn spärrar han in henne i hennes sovrum och låter henne höra sin egen bebis gråta uppe på vinden på nätterna. Men då byborna tröttnar och fängslar den elake baron Eckelburg så kastar han en förbannelse över byborna mot att han kräver ett allhelgonaoffer varje år.

Shirins pappa blir som personlighetsförändrad av att sitta och stirra på porträttet av den elake baron Eckelburg men då han har ihjäjl Shirins omöjliga häst Kito eftersom han inte klarar av honom, så flyr Shirin till prästen i byn och hans dotter Alva. Men det blir inte som hon tänkt sig för prästen tvingar henne tillbaka till Shirins personlighetsförändrade pappa. Ett nytt allhelgonaoffer krävs för att återställa lugnet och ordningen i byn. Och det är Shirin som har utsetts till offret men det blir Shirins pappa som får sätta livet till.

Jag tycker att barn-ungdomsromanen, " Allhelgonaoffret" var en mycket märklig, spännande och stundtals, skrämmande bok som jag tycker den handlar om den totala ondskan och vilka onda handlingar människor är kapabla att utföra då saker som makt, girighet, och till och med kärleken står på spel. Jag vill varmt rekommendera alla att läsa: " Allhelgonaoffret", av: Petter Lidh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar