tisdag 25 februari 2020

FIlmrecension: " JJojo Rabbitt", på Sturebion i Stockholm/ Recension av: Marika Frykholm

Jag har idag, tisdagen vecka 9 sett filmen: " Jojo Rabitt" på Sturebion i Stockholm. Det var en väldigt stark och oerhört gripande film om en liten pojke som heter Jojo Bentzler som är 10 år och som lever under det andra Världskrigets slutskede någonstans i Tyskland år 1945.

Jojo Bentlzer blir kallad för Jojo Rabbitt= Jojo Kanin för han vågar inte ha ihjäl en liten kanin då han som kallar sig för Nazist och är medlem i Hitlerjugend på ett Hitlerjugend kampläger för unga pojkar och flickor ska lära sig att " bli en riktig man" och få göra exakt samma saker som de tyska soldaterna får uppleva varje dag ute i fält i den tyska armèn. Så Sjojo bordras att ha ihjäl en liten kanin, törs inte och rymmer sin väg och råkar av misstag få en granat  mitt i ansiktet och sitt eget ben och blir därmed utesluten från Hitlerjugend armeèn bestående av unga tyska pojkar och flickor.

Jojo har en låtsaskompis. Det är Adolf Hitler som är hans låtsaskompis. Jojo beundrar starkt Adolf Hitler och hans dröm är att bli Adolf Hitlers livvakt men skadorna efter granaten sätter stopp för den drömmen och han får bli en slags springpojke åt Hitlerjugend istället.

Men allting är inte som Jojo Bentzler tror och upplever det. Hans mor som heter Rosie är med lem i motståndsarmèn och gömmer en judisk flicka uppe på vinden i deras hus. Jojo blir motvilligt till en början vän med den judiska flickan som han kallar Inge efter hans avlidna moster.

Så småningom börjar det alltmer gå upp för Jojo Bentlzer att Nazisterna är ena riktigt otäcka och skrämmande typer och inte så trevliga som han förut har inbillat sig. I och med att hans vänskap med den judiska gömda flickan Elsa i hans eget hus börjar han mer och mer tvivla på det Nazistiska budskapet.

Då JojoBentzlers mor Rosie blri mördad, fadern är ute i krigen tror Jojo Benzler inser han att han endast har den judiska flickan Elsa att ty sig. till.

Filmen får en ganska oväntad upplösning.

Jag tyckte att filmen, " Jojo Rabbitt" var en oerhört gripande och mycket färgstark film som behandlade ämnen som krig, kärlek, vänskap och döden på ett väldigt levande och gripande sätt. Jag vill varmt rekommendera  alla att se filmen, " Jojo Rabbitt" !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar