tisdag 14 april 2020

Romanrecension: " The Watsons", av: Jane Austen/ Romanrecension: Marika Frykholm


Jag har läst en roman av den engelska 1800- tals  författarinnna Jane Austen som heter: " The Watsons".

Den mycket välkända, engelska 1800- tals författarinnan Jane Austens romaner är kända för sina romantiska intriger, hennes oerhört kunniga insiktsfullhet om den mänskliga naturen som sådan, och om livet i den engelska överklassocieteten i 180- talets England med allt vad det innebar av koketteri, romantiska tillställningar som baler för den tidens engelska överklass damer och gentlemän, och hennes syn på äktenskapet som sådant.

Ett äktenskap på Jane Austens tid i 1800 talets England i den engelska överklassen var en gemensam överenskommelse parterna emellan. Det var precis lika viktigt att för sin framtida lycka hitta en partner som hade den rätta ekonomiska situationen  såväl som en tilltalande uppfostran, personlighet och ett tilltalande yttre att bygga sin framtida lycka på.

Det intressanta med romanen, " The Watsons", av Jane Austen är att den är en icke avslutad roman. Men i ett postskript till sina systrar har Jane Austen  medgivit att huvudpersonen Emma Watson som är en mycket annorlunda kvinnlig karaktär och som inte låter sig påvkeras av varken rika unga lordar, så väl som charmerande unga gentlemän väljer till allas stora förvåning att i slutändan om Jane Austen hade kunnat slutföra sitt verk, accepter prästen Mr. Howards frieri som Lady Osborne var ute efter men prästen Mr. Howard väljer i slutändan enligt slutordet att gifta sig med den utfattiga Emma Watson vars framlidne farbrors fru har övergivit henne för en irländsk militär vid namn Kapten O`Brien.

Jag tycker att  den oavslutade romanen, " The Watsons" är en härligt romantisk skildring avden engelska överklassen i 1800- talets England som innehåller en mängd romantiska intriger mellan systrarna Watson till vilken Emma ansluter sig efter en 14 årig bortvaro hos sin farbror och faster i Shropshire, samt en härligt romantisk bal, och en beskrivning av hur livet på den fattiga engelska landsbygden kunde te sig i 1800- talets England. Jag vill varmt rekommendera alla att läsa: " The Watsons av: Jane Austen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar