söndag 23 juni 2024

Ett konstutställningstips: Harriet Backer,/ Utställning om Harriet Backer på Nationalmulmuseum i Stockholm söndagen 240623/ Tips ditlagt av: Marika Frykholm

 Jag vill härmed dela med mig ett konstutställningstips om den norska Konstnären Harriet B

Harriet backer var en av Norges och även Nordens mest betydande konstnärer. Hon målade tavlor som skildrade ljus i atmosfären och interiörer. ( Fakta  hämtat från internet om Harriet Backer. ) 

Harriet Backer tillbringade många år utomlands både i Paris och i Munchen. ( UUrsäkta kan inte stava det tyska y:et på min dator ber så hemskt mycket om ursäkt för detta misstag!) 

Harriet Backer drev även en konstnäärsskola där hon undervisade både manliga såväl som kvinnliga elever vilket var mycket ovanligt vid den här tiden. Mot slutet av sitt liv hade hon en egen lägenhet med en egen atelje samt  ytterligare en annan atelje  där hon undervisade sina elever.  

fredag 21 juni 2024

Ett boktips: "Anomalin" av den franske förfatrtaren: Hervè le Tellier/ Tips ditlagt av: Marika Frykholm

 Jag vill härmed dela med mig av en i mitt tycke mycket intressant och väl läsvärd roman som heter: " Anomalin" skriven av den franske författaren: Hervè Le Tellier.

" Anomalin" har allt det man kan tänkas begära av en utmärkt science- fiktion roman: Två plan som landar  med ett stort mellanrum som innehåller varsina identiskt lika uppsättningar va samma passagerare, kabinpersonal respektive varsin uppsättning av två identist lika piloter' på respektive plan.

Bägge planen är på väg från Paris till New York. Hela världen drabbar samman i detta oförklariga mysterium. Forskare, FBI; för att inte tala om militären. Och inte minst de  många religiösa fanatikerna som hävdar att kopiorna i plan nummer två är skapade av Djävulen. 

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa " Anomalin" av den franske författaren Hervè Le Tellier! Detta på grund av den trovärdiga beskrivningen av hur människorna på de bägge planen reagerar och hur nyheten tas emot av allmänheten i stort. 

För att inte tala om de många snillrika vetenskapliga förklaringarna till hur duppletteringen kunde ske. Om det är så som min kompis som har läs samma bok förklarade att många diskuterar just nu att " världen i själva verket och människorna i den i själva verket bara är en simulering, ett mycket intelligent skapat dataprogram skapat av en högre intelligens som iaktar oss utifrån sitt eget perspektiv hur vi jordiska varelser hanterar det vi upplever i vår värld. Jag tycker att denna tanke är mycket fantasieggande. Och inte så lite skrämmande. Har vi en fri vilja eller har vi det inte? Upplever vi verkligen att vi sitter vid ett skrivbord och skriver på våra datorer eller gör vi det inte? Det är sådana frågor som huvudpersonerna i  den franska romanen:" Anomalin" sysselsätter sina frågeställningar med. Jag tycker att det var oerhört spännande att läsa om dessa funderingar kring världens skapelse. 

onsdag 19 juni 2024

Ett operatips: Operagruppen Kamraterna sätter upp författaren Erik Saties symfoniska opera: " Socrate"/ Plats: Konstakedemien i Sttockholm/ Här kallad: " Sokrates i mjukisdress"/ Regi: Sara Ribbenstedt/ Tips ditlagt av: Marika Frykholm

 År 1920 kom författaren Erik Saties symfoniska opera: Socrate" ut. I år, 2024 sätter operagruppen Kamraterna upp denna underbart, härligt musikaliska opera i regi av:: Sara Ribbenstedt på Konstakademien i Stockholm. Här kallad för: " Sokrates i mjukisdress". 

Härlig musk sjungen först på franska, sedan i slutet på svenska. Med en häftig iscensättning av den välkände grekiske filosofen Sokrates liv, som slutar så tragiskt med att han tvangs dricka ur giftbägaren vilket ledde till hans död. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se operan: " Sokrates i mjukisdress" framförd av operagruppen Kamraterna på Konstakademien i Stockholm i regi av: Sara Ribbenstedt! Jag såg denna fantasiska uppsättning torsdagen 240619. 

lördag 15 juni 2024

Ett biofilmtips: Den franska filmen: " Skådespelarna"= PÅ franska: " Les Armendlers"/ I regi av: Valeria BBruni Tedeschi som även har skrivit manus tilsammans med: Carline Durras- Grarrel & Bienue & Noemie Lyovsky/ Tips ditlagt av: Marika Frykholm

 Jag vill härmed dela med mig av ett biofilmtips: Den franska filmen: " Skåddespelarna" eller: " Les Armnndlers" som den heter på franska. I regi av fransyskan: Valiera Bruni Tedeschi som i filmen har sitt alter- ego: Den unga skådespelerskan Stella enligt recensionerna som jag fann på biografen Zita i Stockholm(m. ) Som även har skrivit manus tilllsammans med: Caroline Derrras- Garrel & Noemie Lyovsky. 

Kortfattat om handlingen

Den franska filmen: " SKådespelarna" eller som den heter på franska: " Les Armendlers" handlar om en samling förhoppningsfulla eventuella blivande unga skådespelare och skådespelerskor som alla är i 20 års åldern som på 1980- talet söker sig till en välkänd skådespelarskola i Paris. Av de från början 40 sökande  skådespelarna tas endast 12 stycken emot. FIlmen kommer att handla mycket om droger, missbruk, och de unga skådespelarelvernas kärleksliv. Och det stora hotet på  horisonten: AIDS. 

Jag tycker att den franska filmen: " SKådespelarna" var en mycket vacker, och känslomässigt engagerande film. Jag tycker det var mycket intressant att följa med i de unga skådespelarnas utvecklling från trevande nybörjarelever till lite mera erfarna. Jag vill varmt rekommendera alla att se denna film!

torsdag 13 juni 2024

Ett museitips: Medelhavsmusèet i Stockholm/ Torsdag vecka 24/ Tips ditlagt av: Marika Frykholm

Jag vill härmed  dela med mig av ett i mitt tycke intressant museitips: Medelhavsmusèet i Stockholm. Som jag besökte torsdagen vecka 24 2024. Medelhavsmuèet i Stockholm har för tillfälllet ett par mycket intressanta utställningar bland annat om föremål från den sena bronsåldern på Cypern. 

Dessutom finns det, ( som jag tyvärr missade!) 3 stycken mumier att beskåda på det nedersta planet.

Och jag åt en mycket god lunch på Bagdad cafè på Medelhavsmusèet i Stockholm! 

För vidare information kopiera gärna länken här nedan.


JjAG https://www.medelhavsmuseet.se/e

torsdag 6 juni 2024

Ett biofilm tips: " Unversalteorin"/ Regissör: Timm Kröger/ Tips ditlagt av: Marika Frykholm

 Jag vill härmed dela med mig av ett biofilm tips som jag såg på biografen Victoria på söder i Stockho torsdagen 2406006: " Universalteorin" i regi av den tyske regissören: Timm Kröger. 

" Universlateorin" Handlar enligt min personliga uppfattning om för mig mycket svårbegriplig begreppet kvantfysik. Min kompis som jag såg filmen med är mera bevandra på detta område än vad jag sorgligt nog är. 

Men jag håller med henne om att filmen handlar mycket om den ungen mannen Johannes som har kommit fram till en alldeles ny idè i sin kvantfysik avhandling som hans professor vägrar att hålla med om: Att det skulle kunna existera parallella världar till vår egen. Där möjligen samma personer som här lever i den  parallella världen med med helt enligt min personliga uppfattning andra chanser och möjligheter. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se filmen: " Unversalteorin" i regi av den tyske regissören: Timm Kröger! Mycket på grund av det utmärkta skådespeleriet och den fantasirika handlingen. Jag gillade även hur den parallella världen som ibland sammanlänkande med vår egen framställdes i filmen. 

onsdag 5 juni 2024

Ett musik & dans engångstillfälle tips/ Framfört av skolan: Base 23/Tips ditlagt av: Marika Frykholm

 Jag vill härmed dela med mig av ett dans och sång engångstillfälligt tips framfört av barn och ungdomar från skolan Base 23 på Strindbergs intima teater i Stockholm onsdagen 240505. Rektor för Base 23 heter: Terese Carlsson. 

Jag hann sorgligt nog endast se första akten av denna härligt fartfyllda sång, dans såväl som härliga musikupplevelse. Framfört av dessa oerhört begåvande barn och ungdomar från skolan Base 23. Det var såg- och dans nummer från 1950-1960 talen med mycket välkända sång och dansnummer såsom till exempel Grease, Fame, med flera.

Skolan Base 23 är något dessa barn- ungomdar gör på sin fritid. Barnkurserna är för barn mellan 2- 10 år gamla.

Medan ungdomskurserna tar vid från det år då barnet är 10 år- upppt.

Jag vill varmt rekommendera alla att besöka Base 23:s härliga musik, sång och dansuppvisningar! Just ikväll framfört på Strindbergs intima teater i Stockholm