Jag såg: föreställningen: " Djuphavsfisken", av den tyska författarinnan: Marilouise Fleisser, ( ursäkta felstavning vad gäller det tyska s:et i Marilouise Fleissers efternamn det är min tekniska okunnighet som tyvärr gör sig gällande!) på Stockholms stadsteater, onsdagen 180523.
Författare: Marielouise Fleisser
Regi: Hjalmar Wide
Kostym: Ulrika Lindquist
Mask:
Catharina Lundin
Scenografi:
Ingmar Kvele
Ljuddesign:
Andreas Huumonen
Ljusdesign:
Danni Cabaruvias
Översättning:
Anders Carlberg
Regiassistent:
Sanne Barneaten
Förlag:
Colombine Teaterförlag
Originaltitel:
Deer TIfseefisch
Skådespelare:
Anna Eklund
Rasmus Gisby
Daniel Olsson
Lanna Olsson
Sara Gustafsson
Hjalmar Wide
Andreas Huumonen
" Djuphavsfisken", av Marielouise Fleisser utspelar sig i Tyskalnd på - 30 talet före Hitlertiden. Enligt min personliga uppfattning handlar det om ett ungt, relativt nygift konstnärspar där mannen är en mer eller mindre galen, lätt paranoid, frustrerad författartalang som djupt avundsjuk på sin unga, begåvade författarhustru som verkligen tycks ha framtiden för sig. Hans önskan är att underkuva henne och göra henne totalt ekonomiskt beroende av honom.
Med på spelplanen är deras bokförlag, grupp 28 bestående av grupp A och grupp B. Grupp A räknas som dom lovande, blivande författarna, medan grupp B är dom som helst bör hålla sig i bakgrunden och som man lätt kan göra sig av med. Frågan som uppstår här är: Är det ett politiskt laddat budskap om hur Naizisterna tog över Tyskland och dom som man vill göra " sig av med" är alla dom som var emot Hitler och Naziterna? Det tycker jag personligen är en öppen tolkningsfråga som man kan ställa sig själv när man ser pjäsen.
Jag vill varmt rekommendera alla att se denna mycket tänkvärda pjäs!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar