lördag 21 maj 2022

Filmrecension: " Astrup- Flamman över Jölster") Ursäkta författarens anmärkning jag kan inte stava det norksa ö:et!) Recension skriven av: Marika Frykholm

 Jag har lördagen 220521 sett en oerhört intressant skildring i en film om konstnären: NIkoali Astrup: " Astrup- Flamman över Jölster". ( Ursäkta författarens anmärkning: Jag kan itne stava det norska ö:et!) Ber tusen gånger om ursäkt för denna fadäs!

Ett oerhört intressant levandsöde om den levnadsglade konstären Nikaoli Astrup från Jölster i Norge som gick bort alldeles för tidigt i en lungsjukdom då han endast var 47 år gammal.

Nikaoli Astrup var son till bygden i Jölsters präst. Fadern var oerhört sträng och gudfruktig. Jag låter- är det  möjligen en konstig liknelse- tankarna gå till Ingmar Bergmann och hans far som även denne var en mycket sträng, gudfruktig präst. 

I Nikolai Astrups släkt var det sed att den äldste sonen skulle studera till präst. Nikolai Astrup var den äldste sonen av 14 barn. Men Nikoali fick på ett tidigt stadium upp sitt intresse för att måla då han på grund av sin astma ofta fick vistas inomhus.

Då Nikolai fick studera konst på ett stieupendium mötte han sin blivande fru, hustrun Engel Astrup hos familjen som han var inhyrd hos. Engel Astrup var då endast 14 år gammal. Fadern, prästen, gick motvilligt med på att viga Nikolai Astrup och hans Engel då Nikoali hotade med att låta viga sig på en annan ort än hemorten i Jölster. 

Nikoali fick studera konst på ett konstnärstitpendium i Paris. Han studerade även i Berlin under den första tiden av hans och hustrun Engel Astrups äktenskap. Han skriver i brev hem till Engel att: " Hade han itne haft tankarna hos hennes ljvuliga bröst skulle tiden i Berlin ha varit honom outhärdlig". 

Jag blev mycket fängslad av detta människoöde och vill därför varmt rekommendera alla att se filmen: " Astrup- Flamman över Jölster"! 

I skrivande stund finns filmen: " Astrup- Flamman över Jölster" att se på svt. play. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar