söndag 1 maj 2022

Operarecension: " Ålevangeliet"/ Libretto av: Stina Oscarsson/ Baserat på Patrik Svenssons bok: " Ålevageliet"/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 Söndagen 2205001 var jag på Folkoperans i Stockholms föreställning av: " Ålevangeliet". Librettot är skrivet av: Stina OScarsson. Operan är baserad på Patrik Svenssons bok: " Ålevangeliet".

Medverkande var:

Olle Persson  Baryton

Wktor Sundquist   Tenor

Linnea Andreasson: Mezzosopran

Emil Johansson: EWI

Gästande kölrer: Mikaeli kammarklör, ( vars dirigent i vanliga fall är: Anders Eby)'

Samt även: Lilla Kören med körledare: Pelle Olofsson


Handling:
Vad vet vi egentligen om ålen? Att det sägs enligt vetenskapsmännen att den föds och dör i Saragassohavet dit den återvänder som vuxen för att para sig och sedan dö. Men vet man det egentligen på riktigt alldeles säkert?

Svaret är att det är ingen som någonsin har sett en riktig vuxen ål. Inte ens forskarna. 

En döende gammal man som ser tillbaka på sitt liv som ålfixkafre och hans relation till hans vuxne son som förhoppningsvis kommer att fortsätta i faderns fotspår. Så tycker jag att man kan sammanfatta denna operas handling, även enligt programbladet. 

Jag vill varmt rekommendera alla att komma och se Folkoperans uppsättning av: " Ålevangeliet"! Jag vet inte exakt hur många föreställningar som är kvar av denna fantastiska, fantasieggande historia om ålarna. Men det kan man kolla på Folkoperans hemsida! Jag vill varmt rekommendera denna opera dels pågrund av musiken. Men vill ge en alldeles särskilt eloge till den underbara scenografin! Och jag gillade särskilt dansen mot slutet av den första akten.  


2 kommentarer:

  1. Roligt att läsa din fina recension av Ålevangeliet. Välkommen tillbaka till oss! Varmaste hälsningar Susanne Reuszner, Folkoperan

    SvaraRadera
  2. Hej Suzanne! Tack själv för en fantastisk föreställning! Min svägerska Elinor sjunger med i Mikaeli kammarkör det var så jag hamnade på Ålevangeliet! Jag och min kompis Jenny skriver varsin kulturblogg och vi gör det mest för att vi tycker det år bra och viktigt att dela med oss av våra kulturella upplevelser till andra människor och ge tips om vad man gå på för föreställningar, konserter, filmer, med mera. Så tack så jättemycket ni också för en jättefin och vacker föreställning! Och jag kommer mycket gärna tillbaka till Folkoperan vid ett annat tillfälle.
    Mvh, Marika Frykholm

    SvaraRadera