söndag 23 oktober 2022

Fotouställningslänk: " The Lives of Women"/ Fotograf: Mary Ellen Mark, ( f- 20 mars 1940 -d. 25 maj 2015) Länk ditlagd av: Marika Frykholm

 Söndagen 221023 var jag på en mycket intressant fotoutställning av en kvinna som  var verksam fotograf på 1980- talet som hette Mary Ellen Mark ,( 20  mars 1940- d. 25 maj 2015.) . Fototuställningen heter: " The Lives of Women": Den gestaltar kvinnor i olika u tsatta situationer. 

För att få vidare information koperia gärna länken här nedan. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se denna fantastiska fotouställning! Om jag förstod det rätt så var Mary Ellen Ward på sin tid något av en föregångare till hela Me- Too rörelsen.

Mary Ellen Mark har även givit ut en bok år 1981 om Moder Teras välgörenhetsarbete i Calcutta. Som det står om denna bok på själva utställningen, citatt: " Denna ikokn för godhet":

Mary Ellen Mark gjorde även några år senare en Oscarsnominerad film om en ung kvinna som var uteliggare som kallades för " Tiny". Men " Tinys" riktiga namn var: Erin Blackwall. Filmen hette: " Streetwise" och var Oskarsnominerad. 

Mary Ellen Mark har även givit ut två böcker om den hemlösa uteliggaren: " TIny" som egentligen hette Erin Blackwell som handlar  som handlar om hennes liv som 10 barns mor. 

 

Fotouställningen ges i skrivande stund 221023 på Stockholms kulturhus på våning 3. 

Söndagen 230122 var jag återigen på ett besök på fotoutställningen av den framlidna fotografen Mary Ellen Mark som ägnade sitt liv åt att fotografera kvinnor i utsatta miljöer. 

Ett kvinnoöde som jag tyckte var särskilt fängslande var det som det sto på den stora affischen i entrèn om nämligen  uteliggaren Tinys öde som egentligen hette Erin  Blackwell. Mary Ellen Mark gav ut två böcker om Tinys situation  på flykt och hennes andra hemlösa vänner och att Tiny, eller Erin Blackwell även var 19 barnsmor. Det kom även en film om Tinys, ( Erin Blackwells öde) som heter: " Stretetwise". För vidare information kopiera gärna länken nedan. 


https://kulturhusetstadsteatern.se/utstallningarS










https://kulturhusetstadsteatern.se/













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar