lördag 26 november 2022

BIofilms recension: " Emily"/ Manus skrivet av: Frances O`Connor/ Regi: Frances O`Connor/ Film sedd lördagen: 221126/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 Lördagen 221126 var jag på bio i Kista centrum i Stockholm och såg den romantiska filmen: " Emily" om om Emily Bronte,  den världsberömda 1800- tals författarinnan som skrev: " Wuthering Heights"= Svindlande höjder" som den är översatt till på svenska.

Filmen " Emily" om den mellersta av de 3 systrarna Bronte, Charlotte Bronte, ( som är känd för att ha skrivit: " Jane Eyre"), och även Anne Bronte, ( som skrev: " Agnes Grey"), är en oerhört romantisk film som vimlar av kärleksintriger så som brodern Branwells olyckliga förälskesle i en gift kvinna, och i filmen inleder Emily Bronte ett förhållande med sin fars mr. Patrick Brontes curate= en slags präst som heter Mr. Weightmann och som till en början starkt ogillar Emilys poesi men så småningom kommer att bli alltmer fascinerad av henne. 

Medverkande i filmen

Manus: Frances O`connor

Reg     Frances O`Connor

Emma McKay

Oliver Jackson Cohen

Fionn; ( är lite osäker på stavningen av detta namn) Whitehead

Emily Breecham

Jag tycker att filmen " Emily"; ,är en mycket välgjord film med helt fantastiska skådsepelare. Med mycket vackra landskapsbilder över grevskapet Yorkshire i Englagnd och orten Haworth där 3 systrarna Brontes far Mr. Patrick Bronte var präst och deras prästgård låg. Jag älskade även damernas vackra kläningar och den tidstypiska atmosfären som hela filmen genomsyras av. 

Jag vill därför varmt rekommendera alla att se filmen: " Emily" om Emily Bronte, författarinnan til: " Wuthering Heights = " Svindlande Höjder som den heter på svenska". Men även Emilys systrar, Charlotte Bronte, har skrivit den världsberömda romanen: " Jane Eyre" och även en till roman som inte är fullt lika känd som heter: " The Professor". Samt den yngsta systern Anne Bronte är författarinna till: " Agnes Grey" som handlar om en ung flickas försök till att hjälpa sin svårt sjuke far och bidra till familjens ekonomis genom att försörja sig som guvernant. 

De 3 systrarna Bronte och brodern Branwell, ( brodern Branwell  förde ett mycket olyckligt liv med för mycket alkohol)  och alla fyra syskonen Bronte blev omhändertagna av sin aunt, aunt Tabby kallas hon har jag hört på en film om de 3 systrarna Bronte som finns på internet som heter: " The Brontes of Haworth del 1 och 2". 

Men jag vill som sagt varmt välkomna alla att se filmen: " Emily" om Emily Bronte som i skrivande stund 221126 v visas pÅ SF biograferna . 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar