söndag 20 november 2022

Teaterrecension: " Kulla Gulla/ I regi av: Maria Sid/ Baserad på Kulla- Gulla serien av: Martha Sandvall- bergström/ Plats: Stokholms stadsteater/ Kulturhuset i Stockholm/ Söndagen 221120 Recension skriven av: Marika Frykholm

 Söndagen 221120 var jag på Stockholms stadsteater på Stockholms kulturhus och såg den dramatiserade föreställningen av: Martha Sandvall- bergströms serie: " Kulla- Gulla": Här i regi av: Maria Sid. 

Som barn, och även som vuxen har jag alltid älskat denna tidlösa Askungesaga om barnhusflickan Kulla- Gulla som blir köpt på en barnauktion av den fattige torparen Karlberg, ( här spelad av: Samuel Fröler), och tillsammans med honom kommer som ett fattigt tjänstehjon till det fattiga torpet Kulla som, enligt programbladet, är, " beläget djupt inne i skogarna". Där växer den fattiga Gulla upp som i skolan med magister Bromander,, här spelad av Lukas Feurst), får öknmamnet " Kulla- Gulla" efterosm hon bor på torpet Kulla. 

Men Kulla- Gullas riktiga namn är: Gunilla Beatrice Fredrike Och då torparhustrun  Ellen Karlberg,,( här spelad av Ellen Medina) blir allvarligt sjuk och måste tas in på sjukhuset i staden så ger Kulla GUulla den sjuka Ellen sitt löfte på att alltid ta hand om de fattiga torparbarnenl Men så upptäcks det att det fattiga  tjänstehjonet Kulla- Gulla är mycket lik den rike patron Sylvester på Höje herrgårds dotter- dotter som har dött, " så väljer Kulla Gulla fattigdomen".( Citat från föreställningen.)   

Jag tycker att föreställningen: " Kulla- Gulla"  här baserad på Martha Sandvall- Bergströms serie om Kulla- Gulla var en alldeles fantastisk och mycket intressant verision av serien om: " Kulla Gulla". Med alldeles otroligt begåvade skådespelare. Jag vill härmed ge en särskild eloge till Matilda Ragnarstam som spelade Kulla Gulla i dagens föreställning. Och hennes mycket trovärdiga spel som från att först ha varit ett utsatt fattigt tjänsehjon sedan  i själva Askunge förvandlingen till en fin dam aldrig glömmer sin fattiga barndom eller uppväxten på det fattiga torpet Kulla.

Medverkande i föreställningen: Kulla Gulla

Regi: Maria Sid

Kulla Gulla Matilda Ragnerstam, ( dagens föreställning)

Kulla Gulla, Irene/ Lotta och Majsan Tove Edfeldt

Gammelmor/ Fru Boberg Eva Stenson

Regina/ Tant Emily  Odile Nunses

Bromander/ sammel  Us Johannis Ivan Lukas Feurst

Ellen/ Beate/ Viktoria  Sandra Medina

Lycka Isabelll Kyed

Lillungen Us Martina Tiril Wishman/ & Eeg - Henriksen

Ivan Simon Edenroth

Mamsell/ Kalle Baddare Pierre Tavvelin

Patron Us Mamsell Kalle BaddareYNve Dahlberg

Dal- Pelle/ Tomas Torpare Ludde Hagberg

Karlberg Samuel Fröler

Lada(/ Martina/ Akrpbat Rebecca Seward

Kusken/ Viktor/  sEfraim Us Dal-Pelle/ sTomas Torpare/ Karlberg/ Lada Petter Snive

Johannis Björn Vårsjö

Skalle. Frans/ Akrobat  Oscar Karlsson

US Gammelmor/ Fru Broberg/ Regina& Tant Emily Kersetin Steinbach

US BRomander/ Sammel/ Kuksken/ Efraim  Srdjan Nedzipovski 

US Ellen/ Beate/ BIkktoria/ Irene/ Lotta/ Majsan Parwin Hseinia

US Lycka/ Lillungen  Pauyla Helandw

Patron Lars Göran Persson

I serien om barnhusbarnet och tjänstehjonet Kulla Gulla av: Martha Sandvall- Bergström ingår följande böcker

Kullla- Gulla

Kulla- Gulla håller sitt löfte

Kulla- Gulla vinner ens segen

Kulla barnen på herrgården

Kulla Gullas första bal

Kulla Gullas sommarlov

Kulla Gulla och Tomas Torpare

Kulla Gulla finner sin väg

Kulla Gullas myrtenkrona ( = Myrtenkjrona: En slags krona av myrten som bruden bar då hon gifte sig: )

Jag vill varmt rekommendera alla att gå och se denna fantastiska, och mycket underhållande föreställning av: " Kulla Gulla", baserad på Martha Sandvall- bergströms böcker här i regi av: Maria Sid. Så vitt jag har förstått det kommer denna föreställning att spelas på Stockholms stadsteater på Kulthurhuset i Stockholm till och med december månad ut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar