lördag 1 januari 2011

Operan Wozzek på Kungliga Operan I Stockholm

Jag såg operan Wozzek av tonsättaren Alban Berg Kungliga Operan, skriven av Georg Buchner veckan före nyåret 2011. Wozzek är en mycket fattig man som i den första scenen rakar kaptenen.  Wozzek är utsatt för experiment av läkaren i staden där Wozzek och hans hustru Marie bor. Wozzek mår mycket dåligt av dessa experiment och hallucinerar.

Wozzek och Marie har en liten pojke. Marie blir förälskad i en soldat som hon dras till. I en av scenerna utspelas en dansscen när Marie och soldaten hon är förälskad i tillsammans med andra människor som Wozzek och hans Marie bor i dansar tillsammans på en krog i staden.

Då blir Wozzek oerhört svartsjuk och mördar Marie. Sedan kommer han på att han måste gömma kniven han mördade Marie med och kastar denna i sjön varefter han tar livet av sig själv genom att dränka sig.

Jag tyckte att operan Wozzek var mycket bra och att scenografin var alldeles fantastisk. Särskilt tyckte jag om när Wozzek ska kasta kniven han mördade sin hustru Marie med i sjön och själva sjön var väldigt intressant gjord med rök som stiger upp ur sjön så att man verkligen kan föreställa sig att det är en sjö som den olycklige och svartsjuke Wozzek dränker sig i.

Verklighetens Woyzek

Den riktige Wozzek hette i själva verket Johan Christian Woyzek. Det var ett stavfel som ledde till att operans Wozzek fick stavas på detta sätt. Johan Christian Woyzek var lösdrivare. legoknekt och desertör från armèn i det dåvarande Leipzig på  som miste huvudet då han mördade sin hustru som varit honom otrogen. Johan Christian Woyzek miste huvudet på Markplatz i det dåvarande Leipzig. Detta skedde pågrund av att han hade gift sig med den fem år äldre änkan efter fältskäraren Johan Christiane Woost. Denna änka var verken särskilt vacker eller attraktiv men hade väldigt många herrbekanta och gränsade närapå till prostitution. Efter en kort orväxling då hon hotat med att hämta hyresvärden stack Johan Christian Woyzek ner änkan utanför hennes bostad och blev därför senare själv halshuggen. Man försökte lägga fram bevis för att han inte varit tillförliknelig pågrund av Woyzeks mentala ohälsa. Och att Woyzek därför istället borde få livslångt fängelsesraff. Men detta misslyckades rättspsykiatrikern med och Woyzek blev istället halshuggen på Markplats= Stortorget i Lepzig år 1824.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar