torsdag 6 januari 2011

Trettondagsafton, av William Shakespeare

Jag var och såg " Trettondagsafton", av William Shakespeare på Stockholms stadsteater i Stockholm på självaste Trettodagsafton 2011. Jag tyckte att det verkligen var en väldigt bra föreställning!
Handlingen i Trettondagsafton

Trettondagsafton, av William Shakespeare utspelar sig i Illyrien. Dit kommer syskonen Sebastian  ( spelad av Sofia Leddarp)  och hans tvilllingsyster Viola ( spelad av Sofia Leddarp)  efter att ha lidit skeppsbrott utanför Illyrien. Viola får hjälp av kaptenen ( spelad av Jonas Hellman- Driessen) som räddat henne att klä ut sig till pojke och döper om sig till Cesario och tar som Cesario tjänst hos hertigen av Illyrien, Orsino ( spelad av Henrik Norlèn)  som är olyckligt förälskad i den sköna Olivia ( spelad av Nadja Mirmiran)  som i sin tur blir olyckligt kär i Cesario, detvill säga den till pojke utklädda ena tvillingen Viola.

Den till Cesario utklädda Viola blir i sin tur olyckligt förälskad i hertigen av Illyrien, Orsino och inte blir det bättre av att han envisas med att skicka henne att förklara sin kärlek till den sköna Olivia som inte vill ha honom och som i sin tur har blivit förälskad i Cesario detvill säga Viola.

När tvillingbrodern Sebastian dyker upp i Illyrien och den sköna Olivia får syn på honom blir det riktigt invecklat.

Ytterligare ett drama som utspelas vid sidan om denna intrig är den om den sköna Olivias hovmästare, Malvolio ( spelad av Peter Haber)  som den sköna Olivias kammarflicka Maria lyckas lura i att den sköna fröken Olivia är förälskad i Mallvolio pågrund av ett brev som kammarflickan Maria har skrivit som Malvolio luras att tro är från den sköna fröken Olivia.När alla intrigmakerier klarats upp i slutet av andra akten svär Malmolio att hämnas på dom alla inklusive baron Andreas Blek af Nosèn
 ( spelad Ulf Eklund) samt på Tobias Rap ( spelad av Ralph Carlsson) som är de som utsatt Malmolio för komplotten att tro att den sköna fröken Olivia var förälskad i honom så länge han talade allvarligt och log och var klädd i gula strumpeband.

Den jag tyckte allra bäst om var Narren som är spelad av Pia Johansson.

Och jag tyckte väldigt mycket om den sköna fröken Olivias svarta  klänning.

Jag kan varmt rekommendera att se föreställningen " Trettondagsafton", av William Shakespeare på Stockholms stadsteater i Stockholm.Dramaturgi och regissör var:

Dramaturg och regissör till " Trettondagsafton" , av William Shakespeare på Stockholms stadsteater i Stockholm januari 2011 var: Hugo Hansèn.

Regin
Regi för " Trettondagsafton" , av William Shakespeare på Stockholms stadsteater stod Susan Taslimi för.

Musik
Musiken till " Trettondagsafton", av William Shakespeare på Stockholms stadsteater i Stockholm stod Martin Östergren för.

Koreografin
Koreograf till " Trettondagsafton" , av William Shakespeare på Stockholms stadsteater i Stockholm i januari 2011 var: Jimmy Meurling.

Scenografin och kostym 


Scenografin till " Trettondagsafton" på Stockholms stadsteater i Stockholm stod Charles Koroly för.

Ljus

Ljuset till " Trettondagsafton" , av William Shakepseare på Stockholms stadsteater i Stockholm i januari 2011 stod Erik Berglund för.

Ljud

Ljudet till " Trettondagsafton", av William Shakespeare på Stockholms stadsteater i Stockholm stod Henrik Borg för.


På William Shakespeare`s tid

På William Shakespeare`s tid spelades alla roller av män. Först 1580- framåt fick kvinnor spela teater. Men " Shakespearescenerna som det står i programbladet till Trettondagsafton användes enbart av manliga skådespelare".

Landet Illyrien

Landen Illyrien är ett gammalt namn ( se programbladet till Trettondagsafton på Stockholms stadsteater i Stockholm) på området vid Adriatiska havets östra kust. där Bosnien- Herzegovina, Montenegro och Norra Albanien nu ligger.

Titeln Trettondagsafton

Titeln, " Trettondagsafton" var antagligen ( se programbladet till Trettondagsafton på Stockholms stadsteater i Stockholm) tillsatt därför att Trettondagsafton på William Shakespeare`s tid var julens sista helg då det var tillåtet för tjänstefolket att driva med sina herrar. Den ursprungliga titeln enligt programbladet till Trettondagsafton på Stockholms stadsteater var troligtvis " Vad du vill".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar