lördag 26 januari 2013

Martyrer/ Stockholms Stadsteater/ Lördagen 13/ 01/26Jag såg föreställningen " Martyrer" av den tyske pjäsförfattaren Marius von Mayenburg på Stockholms Stadsteater lördagen den 13/01/26. Jag tyckte den var väldigt välgjord med ett oerhört skrämmande tema, nämligen hjärntvättning av en ung man som i tonåren läser Bibeln och blir troende.

I och med  sin omvändelse till den kristna läran försöker den ungen tonårspojken övertyga alla i sin omgivning, sin mamma, lärarna på skolan han går på- och då särskilt den unga kvinnliga biologi lärarinnan, Erika med sin vetenskapliga övertygelse om att det är Big Bang teorin som är den riktiga versionen av skapelseberättelsen. Han försöker också övertyga sina klasskamrater och värst råkar den stackars funktinoshindrade kamraten som har ett ben kortare än det andra ut för hans omvändelse.

Jag skulle vilja påstå att den ungen tonårspojken egentligen inte har blivit utsatt för någon som har hjärntvättat honom utan snarare att han lyckas med konsten att hjärntvätta sig själv.

Jag tyckte pjäsen " Martyrer"  var en mycket fascinerande och samtidigt skrämmande pjäs om hur svårt det kan vara att vara ung och försöka finna sin egen väg och samtidigt behålla sin personliga integritet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar