söndag 6 januari 2013

Prins Eugens Waldemarsudde/ Söndagen 13/01/06Jag var på en konstutställning av den finska konstnärinnan Helene Schjerfbeck ( f. 1862 i Helsingfors- d. 1946 i Saltsjöbaden i Sverige), på Prins Eugens Waldemarsudde söndagen 13/01/ 06. Jag blev oerhört gripen av Helene Schjerfbecks i mitt tycke mycket tragiska levnadsöde.

Jag såg en inspelad film om hennes livshistoria på Prins Eugens Waldemarsudde. Där framgick det att då Helen föddes gick hennes stora- syster tragiskt nog bort samma år, 1862.

Helene råkade ut för en olyckshändelse som gjorde att hon blev halt. Hon blev elev på en ritskola för barn där hon senare arbetade som lärarinna efter konsttudier i Paris.Den man hon var förlovad med bröt tragiskt nog förlovningen pågrund utav Helene`s hälta. Hans familj trodde att Helene pågrund av sin sjukdom även led av tuberkulos vilket hon inte gjorde. Helene förstörde alla brev där mannens namn nämndes och bad sina vänner att göra det också.

Då hon blev för sjuklig för att fortsätta sitt arbete som lärarinnan flyttade hon med modern till Hyvinge norr om Helsingfors- en period i hennes liv som blev mycket betydande för hennes konstnärsskap som modernist. På Hyvinge bodde hon tills modern gick bort. Av en svensk manlig konstnärsvän vid namn Stenman fick hon möjghet att ställa ut sina målningar i Stockholm. Dit hon även av samme konstnärlige vän fick hjälp att flytta till Saltsjöbaden där hon levde de sista åren av sitt liv tills hon dog 1946. Men hon var pigg och frisk in i det sista och året före hon gick bort hade hon planer på två ytterligare konstverk.

Jag vill varmt rekommendera att besöka Prins Eugens Waldemarsudde och att se utställningen om Helene Schjerfbecks tragiska levnadsöde och hennes otroliga konstnärliga karriär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar