måndag 24 juli 2017

Bokrecension: " Den inmurade munken", av: Lena Arro/ Recension av: Marika Frykholm

Jag läste en barnboksspökbok som heter: " Den inmurade munken", av författaren: Lena Arro och tyckte att det var en jättebra och mycket spännande samt bra skriven spökhistoria.

" Den sista munken", av Lena Arro är en riktig spännande spökhistoria om flickorna Marie och Mirja som är bästa kompisar och går i samma klass. Då skolan ska börja inför höstterminen i 6:an så måste Marie som är " jaget" i boken och Mirja byta skola tillfälligt eftersom det har blivit översvämning i deras gamla skola. De börjar då i Klostertorgsskolan tillsammans med några andra elever från deras klass. Mirja, Maries bästa kompis älskar och är totalt besatt av allt som har med spöken och spöhistorier att göra.

Då de börjar i den nya skolan så får de höra många ruskiga historier om hur eleverna förr i tiden kunde se rader av spökmunkar förflytta sig genom skolan på väg mot skolmatsalen och den gamla brunnen där de brukade hämta vatten på den tiden då skolan var ett kloster som munkarna bodde och levde i.

Legenden säger att en av munkarna blev levande inmurad i den ena väggen i skolmatsalen på grund av att han skulle han skulle ha dränkt sin medbroder, broder Lars i brunnen. Munken som blev inmurad hette Broder Mattias. Marie och Mirja undrar om det är hans knackningar som hörs då de på grund av ett skolprojekt som de måste göra om skolans historia lyckas få rektorn att öppna den gamla brunnen så att de kan se hur den såg ut på riktigt då munkarna levde och bodde i klostret.

Men Mirja och Marie som forskar i skolans historia har en teori om att Broder Mattias var oskyldig till mordet av Broder Lars och att det istället var klostrets abbot som var den skyldige. Medan munkarna levde på morötter och inte fick prata överhuvudtaget  och endast fick tala på latin om sin förestående död samt gräva på sina blivande gravar, så sägs abboten ha levt ett liv i lyx och överflöd av god mat.

Efter en tids spökande i skolan får rektorn nog och tvingas be Mirja och Marie om hjälp att driva ut spökena. Mirja är övertygad om att de ska lyckas med uppdraget men Marie är inte riktigt lika säker.

" Den inmurade munken", av Lena Arro är en riktigt sådan där mysig och härligt spännande spökhistoria som man bara måste läsa. Det intressanta är att författaren Lena Arro har skrivit en intressant beskrivning om hur hon fick idèn till historien, " Den inmurade munken" som grundar sig på en riktig skola som finns i G:a stan i Stockholm där det sägs ha varit ett kloster för längesedan med en munk som blev inumrad.

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa denna mycket spännande spökhistoria av Lena Arro!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar