lördag 5 januari 2019

Romanrecension: " Gengången", av. Ingelin Angerborn/ Recension av: Marika Frykholm

Jag har läst en jättebra barn- och ungdomsroman som heter: " Gengången", av den författarinnan Ingelin Angerborn, som även är samma författarinna som har skrivit den filmatiserade romanen: " Rum 213". " Rum 213" är den första delen i en serie av tre delar av Ingelin Angerborn. De andra två heter: " Sal 305, och: " Fyr 137, som allihopa handlar om kompisarna Elvira, Meja och Bea.

" Gengången", av Ingelin Angerborn handlar om en flicka som är 11 år som heter Elinor. Elinor bor hos sin mormor under sommarlovet som bor i en lite mindre stad då hennes mamma och pappa är i Spanien på semester.

Elinor har tidigare varit väldigt ensam men nu har hon hemma i sin hemstad blivit kompis med en tjej som heter Stella. Men under sommarlovet då Elinor är och hälsar på hos sin mormor så börjar det med att Elinor av en blind gammal dam som äger en loppis får en alldeles unik speldosa med en ballerina i mitten som spelar musiken till baletten, " Svansjön" av Tjajkovskij.

Elinor ser i en syn den stackars flickan Tatjana i en balettsal i speldosan som sitter ensam på golvet i balettsalen med en sträng dam spelar musiken som dom övriga ballerinorna dansar till.

Tatjana får Elinor veta senare var född med klumpfot och kunde därför inte bli ballerina som hennes elaka mamma så hett önskade då mamman hade tvingats avbryta sin egen balettkarriär då hon blev utkastad från den ryska baletten eftersom hon blev gravid med Elinor.

Elinor träffar en jämnårig pojke när hon är och badar på badstranden tillsammans med sin mormor som hon blir mycket förtjust i. Pojken heter Oliver. Oliver och hans mamma och syster, som just då är på ridläger, visar sig bo i samma lägenhet som Tatjana och hennes elaka mamma bodde i då dom levde.

Oliver hjälper Elinor att lösa mysteriet med ballerinan som inte rör på sig i speldosan.

Jag tyckte att barn- och ungdomsormanen, " Gengången" av Ingelin Angerborn är en mycket spännande, periodvis mycket sorglig och även gripande roman  och som är väldigt bra skriven. Jag vill varmt rekommendera alla att läsa, " Gengången" av: Ingeling Angerborn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar