måndag 14 oktober 2024

Ett barn- och ungdomsbokstips: " Midnattsblot" av författarinnan: Camilla Sten/ Tips ditlagt av: Marika Frykholm

Jag vill härmed dela med mig av ett barn- och untdomsroman tips: " Midnattsblot" av den svenska författarinnan: Camilla Sten.

Barn- och ungdomsromane: " Midnattsblot" som iallafall jag personligen tycker kan klassificeras inom ramen för fantasy- genren är den andra delen i en trilogi om börjar med romanen: " Bergtagen" som berättar hur den unge tonårspojken Markus försvinner från det nyomstartade internatskolan Läroverket i Järvhöga i Jämtland ut i skogen runtomkring Järvhöga dit många unga män från Järvhöga har spårlöst försvunnit och ingen vet vart de har tagit vägen. Men Markus återfinns och vänder tillbaka till bästa kompisen Emil och skolan Läroverket. Men då han återvände  visar det sig i den andra delen av trilogin, " Midnattsblot" att Markus ärppåtagligt förändrad. 

Emil som är hopplöst och djupt förälskad i Markus mäker hur han undviker saker som han tidigare har älskat att göra. Och ibland får han ett guldskimrande drag i ögonen som inte är riktigt han själv...

Den unga tonårsflickan Julia och hennes bästa väninna Astrid som har vari bästa vänner sedan barnsben dras även de in i mysteriet kring Markus plötsliga personlighetesförändring. Tillsammans med polisen Daniel och hans kollega Helena Erlander som är släkt med den familjen Erlander som var de som grundade staden Järvhöga en gång i tiden försöker de att lösa mysteriet kring Markus försvinnande samt alla de andra unga männen som spårlöst har försvunnit i skogen kring Järvhöga. Rör det sig om något övernaturligt eller vad kan det vara frågan om?

Jag tycker att trilogin: " Bertagen"; " Midnattsblot som är den andra delenoch som slutar med den tredje delen: " Eldklot som jag tyvärr ännu inte har läst; är alldeles otroligt spännande och fantasieggande böcker. 

Det är en sådan härlig känsla av vardagsliv kontrat med den övernaturliga stämningen omkring de unga männen som blivit bergtagna av skogen i Järvhöga att man bara måste få veta hur det hela ska sluta. Kommer skogen att ge mes sig  frivilligt eller kommer det att sluta i förskräckelse  och ännu flera mystiska försvinnanden i skogarna omkring staden  Järvhöga? Och hur kommer det att gå för internatskolan Läroverket? 

Jag vill rekommendera alla att läsa trilogin: " Bergtagen"; " Midnattsblot", och även " Eldklot" som jag ännu tyvärr inte har hunnit lälsa! För den härliga stämningsfyllda spänningen i dessa romner och det härliga persongalleri de besitter. Med karaktärer såsom de unga tonårsflickorna Julia och Astrid och De bästa vännerna och skolkamraterna på Läroverket; Markus och Emil. 

Köpt dom, läs dom och njut av dom! Är mitt råd: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar