måndag 30 december 2019

Barn- och ungdomsromanrecension: " Rummet på vinden", av: Emma Askling/ Recension av: Marika Frykholm

Jag har just läst en jättespännande barn- och ungdomsspökhistoria som heter: " Rummet på vinden", av författaren: Emma Askling.

" Rummet på vinden", av: Emma Skling handlar om den 12 åriga flickan Elina som med sin pappa och sin plastmamma Lisa och plastlillebror Benjamin har flyttat  in i ett av raden av hus i staden som de bor i som kallas för läkarvillorna.

I Elina och hennes familjs hus bodde en gång en elak mentalsjukhems läkare som  var mentalpatientläkare på et mentalsjukhus som hette Solhem där flertalet av patienterna inte blev särskilt väl behandlade. Läkaren hette Carl oc hans hustru Ingeborg var inlagd på mentalsjukhuset Solhem fast hon egentligen inte var det minsta galen, bara lite synsk. Ingeborg kunde nämligen känna på sig när saker och ting skulle hända i förväg. Ingeborg hade en lungsjuk dotter som hette Hilma som hon hade planterat en rosenbuske med intill läkarvillan dit Elina flyttade in med sin familj. Hilma dog i lungsot strax före sin 13 födelsedag.

En dag på skolgården ser Elina en kvinna som vinkar till henne frånvindsvåningen i skolan som hon och hennes skolkamrater,Lova och deras gemensamma kompis och Elinas skolkamrat Ville går Elinas och hennes skolkamraters skola hörde just till mentalsjukhuset Solhem som fanns i flera utspridda hus i staden de bor i.

Elina blir nyfiken och följer rosendoften upp till skolvinden. Därefter händer det flera underliga saker och Elina förstår så småningom vad de tär den för längesedan döda Ingeborg som hade samma gåva som Elina själv har: nämligen att känna på sig saker innan de ska inträffa, egentligen vill henne, Elina.

Elina vill nämligen göra allt  för att hindra sin pappa som är läkare från att åka på en resa tillsammans med läkare utan gränser till Kongo i Afirka eftersom hon känner på sig att något hemskt kommer att hända honom om han åker. Hon har bara honom för Elinas mamma är svårt psyskiskt sjuk och inlgad på sjukhus även om hon börjar bli något bättre.

Men frågan är: Ska Elina med sin förmåga att kunna känna på sig när saker och ting ska hända lyckas hindra sin pappa från att åka till Kongo och hur ska hon lyckas lösa mysteriet med den mystiska för längesedan döda Ingeborg?

Jag tycker att barn och ungdomsspökhistorien, " Rummet på vinden", av Emma Askling är en jättehärlig spökhistoria fylld med spännande intriger och mystiska händelser. Ändå förstår man snart att det mesta har ett sammanhang. Det gäller bara för Elina att hitta lösningen på mysteriet med Ingeborg, hennes dotter Hilma och rosenbusken som de planterade. Jag vill varmt rekommendera alla att läsa: " Rummet på vinden" av: Emma Askling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar