tisdag 29 september 2020

Romanrecension: " Det osynliga barnet"; av: Tove Jansson/ Recension av: Marika Frykholm

 Jag läste en roman av den finlandssvenska författarinnan, Tove Jansson, ( f.  1901-d 2001) som föddes som äldsta barnet i en konstnärsfamilj.

Fadern var den finlandsvenske skulptören:: Viktor " Fafan" ansson, och modern var den svenska tecknaren och illustratören, Signe Hammarsten- Jansson. Tove Janssons båda yngre bröder var: Per- Olav och Lars.

I sin roman: " Bildhuggarens dotter"; skildrar Tove Jansson sin barndom. Familjen levde ett bpje,oslt., småborgerligt liv i i en konstnärsmiljö i Helsinfors. Somrarna tillbringade familjen i skärgården som betydde myckt för Tove Jansson när hon formade Mumindalen, vilket står att läsa i efterordet till hennes roman: " Det osynliga barnet", av: Tove Jansson. 

Tove Jansson slutade skolan som femtonåring och att hon ville bli konstnär var klart från början, enligt efterordet. Hon studerade vid konstskolor i Stockholm, Helsingforst, och i Paris.Hon gjorde även studieresor i Euroupa och deltog i utstälningar. 

Tove Jansson gjorde även oförskräckta enligt efterordet, politiska karikatyrer. 

Romanen: " Det osynliga barnet", består av en massa olika berättelser om varelser i Mumintrollens värld. Som den om Hemulen som älskade ensamhet över allt annat  och bara längtade efter sin pension så att han kunde sluta som biljettklippare på släktingarnas tivoli. Men dom han brydde sig om var barnen som besökte detta tivoli och då Hemulen ärvde en underbar trädgård lät han barnen vara med och forma om det nya tivolit efter ett regnoväder som hade bidragit till att det första familjetivolit blivit tvingat att läggas ned. 

Och det osynliga barnet som bor hos sin elaka och ironiska tant som är så hemsk och elak mot den stackars lilla Ninni med sina ständiga ironiska kommentarer att den stackars Ninni till slut blir osynlig. Endast en bjällra om halsen hörs så att man vet var Ninni befinner sig någonstans. 

Jag tycker att  Tove Janssons roman: " Det osynliga barnet", är en fantastiskt välskriven och underbar roman att läsa. Otroligt mycket underfundighet i denna roman, samt en härlig beskrivning av Mumindalens alla otaliga varelser som är skapade av Tove Jansson. Jag vill varmt rekommendera alla att läsa Tove Janssons roman: " Det osynliga barnet"!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar