lördag 3 oktober 2020

Tv- serie/ barntv: " Världens hemskaste sjukdomar: Kolera"/ Recension av: Marika Frykholm

 Jag har sett ett jätteläskigt barnprogram som heter: " Världens hemskaste sjukdomar- Kolera"!

I detta avsnitt får vi följa två barn, en flicka och en pojke som " reser tillbaka i tiden", till år: 1834 då det första Kolerafallet, en timmerman i Göteborg fick den hemska sjukdomen Kolera som spreds genom smutsigt vatten, 

På den tiden använde man avföringsvatten som dricksvatten. Det skulle ta engelsmannen John Snow som kom fram till i 1800- talets London att människor som hämtade sitt dricksvatten ur olika brunnar inte insjuknade i Kolera.

Den tidens läkarkår trodde till exempel stenhårt på att ett bra botemedel var att dricka: Krösamos! Det var lingonsylt blandat med vatten. Men oops! Vattnet var smittobärande. Så människor dog ofta av Kolera då de hade druckit av detta vatten.

En annan metod som den tidens läkarkår trodde lika stenhårt på var att om man var sjuk, så kunde det bero på att blodet var sjukt. Därför lät man " åderlåta" blodet med  hjälp av blodiglar som man satte på armarna och som fick suga ut blodet ur en. Jag tycker personligen inte att varken att dricka Krösamos eller ha blodiglar på armarna som barnen fick ha i det här avsnittet: "Världens hemskaste sjukdomar- Kolera" låter särskilt trevligt! Visserligen har vi haft otur och har vår tids gissel i Covib 19. Och det är ju verkligen vår tids nu hemskaste sjukdom någonsin. 

Jag vill rekommendera alla att se barn tv- serien: " Världens hemskaste sjukdomar- Kolera"!  Den finns på Youtoube.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar