torsdag 10 september 2020

Tv- dokumentär: " Den stora vikingakrigaren"/ Recension av: Marika Frykholm

 


Jag håller på och ser en tv- dokumentär: " Den stora vikingakrigaren", om kammar grav BJ581 på Birka eller Björkö som den också kallas där det i grav 581 trodde man låg en stor svensk vikingakrigare begravd.

Det lite ovanliga med denna vikingakrigare om vilken storslagna( ( enligt programbeskrivningen) har berättats var, att det visadet sig efter skelettanalyser att den " store vikingakrigaren" i själva verket visade sig vara en kvinna.

Enligt arkeologerna och (enligt programbeskrivningen) uppstår då frågan: Vem var denna kvinna? Och kunde det även finnas " stora kvinnliga vikingakrigare"?

Det märkliga i denna, som det visade sig, kvinnliga vikingagrav är att där finns alla vapen. Särskilt spjutet. Spjutet ansågs vara Guden Odens eget vapen. 

Ett dödande hugg från ett spjut av en vikingakrigare kunde, trodde man, föra den döde vikingakrigaren ifråga direkt till Guden Oden. Men det mest värdefulla vapnet av dom alla var svärdet. 

Jag tror nästan säkert att det fanns även ett svärd med i den kvinnliga vikingakvinnans grav, kammargrav BJ 581

. Att det är en person med hög status vittnar gravens belägna placering om. Och man får tänka bort alla de träd som finns på området där kammargrav BJ 581 på Birka finns idag. För de fanns inte där på Vikingatiden.

 Man kan också av den kvinnliga vikingagraven se vilken ställning i Vikingatidens samhälle den döda kvinnan hade i medelåldern då hon dog.

 Detta inte minst på grund av att hon ligger begraven med dels ett spel av Vkingatidens motsvarighet till Schack där Henefatafl bredvid kroppen.

 Detta tyder på att den döda vikingakvinnan i kammargrav BJ 581 på Birka hade en hög ställning i sin tids Vikingasamhälle.

 Samt att hon är begraven med två hästar intill kroppen. Det var endast män och kvinnor med hög ställning i Vikingatidens samhälle som ägde hästar. 

Det spelar också en stor roll åt vilket håll de döda är begravda i sina gravar. I det här fallet är alla kropparna vända mot staden. 

Den döda vikingakvinnan i den kvinnliga graven kammargrav BJ 581 är begravd sittande. Det är också viktigt att lägga märke till hur dom placerade de döda i sina gravar på Vikingatiden. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se tv- dokumentären: " Den svenske vikingakrigaren"! Finns på svt. play. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar