lördag 20 maj 2023

Ett operatips: " En midsommarnattsdröm/ Skriven av: William Shakespeare/ Musik: Benjamin Britten/ Regi: Tobias Thorell/ Scenografi: Lars- Åke Thessmann/ Tips ditlagt av: Marika Frykholm


Lördagen 230520 var jag på Kungliga Operan i Stockholm och såg föreställningen: " En midsommarnattsdröm" som är skriven av: William Shakespeare med musik av: Benjamin Britten. Regi står: Tobias Thorell för, och scenografin av: Lars- Åke Thessmann. 

Operan: " En midsommarnattsdröm" handlar kanske som bekant om de två kärleksparen, Lysander och Helena och Hermia och Diemitreus som  pågrund av Helenas far inte får gifta sig med sin Lysander på grund av att han vill att hon ska gifta sig med Diemitreus. Men Hermia älskar Diemtrieus som inte är kär i henne. 

Det busiga väsendet Puck eller Robin Goodfellow som han också kallas lyckas förvärra situationen med att genom förtrollning av det ena av kärleksparen förvärra situationen. 

Älvakonungen Oberon är svartsjuk på sin älvadrottning Titania som har tagit ett människobarn i sin tjänst vid sitt hov. Men älvakonungen Oberon kräver pojken för egen räkning men Titania vägrar att släppa honom ifrån sig. Det resulterar i att Oberon med Pucks hjälp förtrollar Titania så att hon ska bli förälskad i den första varelse hon ser då hon slår upp ögonen. Det visar sig bli den till av Puck  till åsna förvandlade skådespelaren Bottom. 

Det är en mycket fartfylld komedi och förvecklingarna är många. Men det hela får ett lyckligt slut. 

Några av de medverkande

Regi Tobias Thorell

Musik Benjamin Britten

Scenografi Lars Åke Thessmann

Sångare

Oberon Rodrigo Soso del Pozzo

Titania Rombo

Hermia Johanna Rudström

Helena  VIvianne Holmberg

Lysander Johan Shin

Dimitrius  David Risberg 

Jag vill ge en särskilt varm eloge först och främst till de fantastiska sångarna! 

Men särskilt även till Lars- Åke Thessmanns fantastiska scenografi. Jag håller med min kompis om att husen i början påminde om studentbostäder som sedan försvann för att upplösas som det står i programbladet av Lars- Åke Thessmann av skogen. Skogen som man kan förvilla sig i och där låta fantasin få ett fritt spelrum. 

Jag vill varmt rekommendera alla att se operan: " En midsommarnattsdröm" som i skrivande stund går å Kungliga Operan i Stockholm den 230520! Jag är dock osäker på hur länge till denna härliga föreställning kommer att gå med det går säkert att gå in på Kungliga Operan i Stockholms hemsida och se efter om vilka datum den mera kommer att spelas på. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar