söndag 16 december 2012

Stolthet och fördom- 1700- tals kvinnokonst på Nationalmusèet i Stockholm/ 12/ 12/ 16

Söndagen den 12/ 12/ 16 var jag på Nationalmusèet i Stockholm och såg en utställning om kvinnokonst som hette: Stolthet och fördom- samma titel som den välkända romanen av Jane Austen,
.Men därmed slutade också  alla likheter med den berömda författarinnans roman.

 Själva  konstutställningen handladeistället  om kvinnor på 1700-talet som lycktats göra sig ett namn och bli erkända- om inte annat så som etablerade amatörkonstnärinnor. Särskilt om de hade en bror, eller konstnärsskapande föräldrar som kunde förmedla bra lärare och konstnärsprofessorer till dom.

Dessa konstnärlgit begåvade kvinnor kom från en miljö- där särskilt inom adeln det ansågs höra till god ton och bildning att kunna måla, sjunga, och tala flera olika språk. Konstnärinnorna själva kunde till skillnad från sina mera lyckligt lottade bröder inte ta del i långa utlandsresor men de kunde få hämta inspriation till sina verk av dessa deras bröders utlandsvistelser.

Jag tyckte det var en mycket intressant och ytterst sevärd utställning som jag gärna vill rekommendera så länge den finns tillgänglig på Stockholms Nationalsmuseum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar