måndag 13 april 2020

Romanrecension: " Lady Susan", av den Engelska 1800- tals författarinnan: Jane Austen/ Romanrecension av: Marika Frykholm


Jag har läst en jättebra engelsk roman av den  välkända engelska 1800- tals författarinnan, Jane Austen som heter: " Lady Susan.

Jane Austens romaner är mycket kända för sina romantiska inslag av kärlek, vackra klänningar, många balscener och lyckliga slut där det unga, älskande paret till slut efter många förvecklingar och missnöjda släktingars och vänners hårda motstånd oftast får varandra i ett för alla inblandade parter lyckligt slut.

Jane Austen är också mycket känd för sitt kvicka språk, sin oerhört stora insiktsfulla betraktelser över hur den mänskliga naturen fungerar och ein välgjorda  beskrivning över hur den engelska överklassen
framlevde sina liv. Och särskilt de förväntningar och höga krav som ställdes på den unga generationen i valet av deras blivande äkta hälfter. Det var inte lite som stod på spel. Det gällde sake som samhällsställning, ekonomiska förutsättningar, såväl som att den egna personliga lyckan ofta fick betala ett nog så  högt pris i jakten på den rätte/ rätta.

"Romanen, " Lady Susan" av Jane Austen gör inget undtag av dessa ovanstående fakta. I romanen; "Lady Susan", av Jane Austen framställs här ett porträtt av en kvinna, inte helt och hållet längre ung men oerhört vacker, koketterande och beräknande i jakten på en framtida ätka make åt sin dotter från sitt första äktesnkap, Frederica. Lady Susan hyser här stora förhoppningar om att gifta bort sin högst ovilliga dotter Fredrica med en viss Sir James Martin, som är en mycket vek, oerhört rik, men inte särskilt rolig man. Frederica rymmer från sin  flickpension, blir fasttagen och förd till sina släktingar, De`Courcys som bor ute på den engelska landsbygden. Mrs. de`Corucy  har en yngre bror som heter Reginald de?Courcy som Mrs. de`courcy vill gifta bort Frederica med. Men Lady Susan är på jakt efter att själv vinna Reginald de`courcys förtroende och själv få honom till äkata make.

Jag tycker att romanen, " Lady" Susan"; av: Jane Austen är en mycket fängslande, och samtidigt mycket romantisk roman full med spännande kärleksintriger. Jag vill varmt rekommendera alla att läsa den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar