onsdag 1 april 2020

Teaterrecension: " Scener ur ett äktenskap", skriven av: Ingmar Bergmann, regi: Stefan Larsson& Recension av: Marika Frykholm

Jag har sett teaterföreställningen: " Scener ur ett äktenskap", skriven av: Ingmar Bergmann på Kungliga Dramaten i Stockholm där den uruppfördes av: Stefan Larsson år 2009

I rollerna ser vi:

Journalisten: Kristina Törnquist

Johan: Jonas Karlsson, ( den gäkta mannen)

Marianne,, ( hustrun): Livia Millhagen

Regi: Stefan Larsson

Scenografi: Rufus Didwizsus

Kostym: Stefan Larsson & Nina Sandström

Ljus: Jenny Andrè

Peruk och musik: Thea Holmberg Kristensen

Teaterförlag: Stiftelsen Ingmar Bergmann

" Scener ur ett äktenskap", skriven av: Ingmar Bergmann, här på Kungliga Dramaten i Stockholm i regi av: Stefan Larsson handlar om ett äkta par. Mannen,  Johan, ( här spelad av: Jonas Karlsson, oc hans hustru, Marianne, ( här spelad av: Livia Millhagen) blir i början av föreställningen intervjuade om sitt förhållande och sitt äktenskap, sina respektive föräldrapar, och sina barn.

På ytan verkar allt så perfekt och harmoniskt att man som publik anar en snar förändring i det utåt sett så perfekta äktenskapet, förhållandet och samlivet makarna Johan och Marianne och deras barn emellan.

Och man blir inte publik besviken Varken på skådespelarnas insatser, eller kostymen eller scenografin som i början mest består av en stor säng med en stor sänggavel.

Snart knakar äktesnkapet makarna Johan och Marianne emellan. Det uppdagas att Johan har träffat en annan kvinna, Paula, som han har blivit häftigt förälskad i. Han kräver skilsmässa för Paula är oerhört svartsjuk av sig och tål inte att han ens nämner sin hustru Marianne eller deras samliv.

Men mot slutet av föreställningen kommer maken Johan så sakteliga krypande tillbaka. Allt precis allt, har gått åt skogen för honom. Förhållandet med Paula har krasat, hon har övergivit honom. Karriären gick åt skogen den förväntade tjänsten i akademikervärlden gick till Johans kollega. Johan bönar och ber Marianne om att förbarma sig över honom. Hur det slutar får ni se om ni googlar på föreställlningen:" Scener ur ett äktenskap", på Dramaten play på GOOGLE. Jag vill varmt rekommendera alla att se föreställningen: " Scener ur ett äktenskap", skriven av: Ingmar Bergmann och i regi av: Stefan  Larsson!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar