tisdag 28 april 2020

Tv dokumentär,: Nunnan, en film av. Maud Nycander/ Recension av: Marika Frykholm



Jag har just sett den oerhört fängslande och mycket gripande tv- dokumentären, " Nunnan", en film av: Maud Nycander.

Nunnan, av Maud Nycander handlar om den unga flickan Martha Cavallin eller som hon numera heter. Syster Maria av Jesu Hjärta, som då hon redan gick i gymnasiet på -90 talet tar beslutet att träda in i den strängaste av alla katolska nunneordnar, nämligen: Karmelitorden. Eller som den kvinnliga orden heter i Sverige: Den barmhärtiga kärlekens Karmel och Thèrese av Jeususbarnet. ( Detta efter det katolska helgonet: Thèrse av Lisiieux som var en fransk karemlitnunna som det även finns en roman om som heter: " Thèrese av Jesusbarnet".)

Karmelitorden grundandes på 1400- talet. Och Martha, eller Syster Maria av Jesu Hjärta som den här tv- dokumentären av: Maud Nycander handlar om bor på en gård tillsammans med sin mamma och pappa Samuel och hennes sju syskon. Där har dom hästar och höns och en katt och Martha då hon ännu går i skolan åker på ridläger tillsammans med sin syster som beskriver Martha som hennes " bästa vän".

Men familjen Samuel Cavallin och hans fru och deras åtta barn är står nära klostret Karmel, ( som då låg i Glumslöv) och besöker gärna klostret på skolloven.

Regissören Maud Nycander följer den mycket unga flickan Martha från det att familjen lämnar henne vid klostret och sedan fem år senare då Martha ska avlägga de " eviga löftena " som gör att hon slutgiltigt kan framleva sitt liv som nunna i den kvinnliga orden av Karmlitordern

Man får även se hur familjen Cavallins liv hemma på gården utspelar sig för de kvarvarande syskonen samt en mycket gripande skildring om den svåra skilsmässan mellan Marthas eller Syster Maria av Jesu Hjärtas yngre bror som är så liten då hon träder in i  klostret Karmel att han inte riktigt kan ta till sig varför han inte får följa med henne in i klostret.Han vill ju kunna fortsätta att " leka med henne"  som vanligt.  Senare berättar Marthas mamma, fru  Cavallin hur Marthas yngre bror vägrar att gå in i systerns rum hemma på gården då Martha har trätt in i Karmlitorden och blivit: Syster Maria av Jesu Hjärta.

Jag tycker att tv- dokumentären: Nunnan, av: Maud Nycander är en mycket gripande, och fängslande skildring om valet i att lämna  det världsliga i världen därutanför och  modet som den unga flickan Martha visar då hon träder in i klostret Karmel för att bli Syster Maria av Jesu Hjärta och där leva ett liv i  total tystnad och stilla tillbedjan till Gud. Jag vill varmt rekommendera alla att se tv- dokuemntären: Nunnan av: Maud Nycander.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar