söndag 24 oktober 2021

Romanrecension: " Norrtullsligan" av den svenska journalisten och författarinnan: Elin Wägner!/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 


Jag läser just nu en grundkurs i litteraturvetenskap som är helt på distans och skulle ha varit det pandemin förutan med LInnèuniversitetet i Växjö som heter: " Kvinnorna, freden, miljön- Elin Wägners författarskap".

Och kom på detta vis i kontakt med den svenska 1900- tals romanen: " Norrtullsligan", av den svenska författarinnan: Elin Wägner.

Alltså, jag kan bara säga det: Vilken tur att man inte är en stackars fattig, hårt arbetande kvinnlig kontorist under det förra århundradet! Jag själv är visserligen född 1966. Men man blir som läsare av denna mycket intelligent skrivna roman om de stackars arbetande kvinnorna från förr i tiden i 1900- talets början mycket tacksam att man inte tvangs att leva och arbeta under sådana omständigheter. 

Då den enda utväg tycktes enligt min personliga uppfattning ha varit att bli gift med första bästa man med en någorlunda stadig inkomst som råkade komma i ens väg. 

" Norrtullsligan" av den svenska 1900- tals författarinnan Elin Wägner handlar om en samling modiga unga kvinnor från 1900- talets början som lever tillsammans i en något obskyr lägenhet under mycket fattiga förhållande i den tidens Stockholm. De tvingas ta torftiga anställningar som kontorister på till exempel begravningsbyråer där de råkar ut för tafsande chefer som inför deras oroliga och bekymrade fäder försäkrar dessa fäder om att de; " absolut beskyddar de unga flickorna de har i sin anställning på sina kontor". 

En mycket intressant och väl läsvärd roman med ett mycket intressant historiskt perspektiv ur svensk 1900- tals kvinnohistoria. Är man inte feminist då man började läsa denna roman riskerar man i högsta grad att bli det under läsningens gång! 

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa romanen: " Norrtullsligan" av: Elin Wägner! Detta inte minst på grund av den mycket humoristiska undertonen av " jaget" i romanen, "Peg" eller " Elisabeth" som hon egentligen heter och hur hon beskriver sin egen levnadsskildring i dåtidens Stockholm. Mycket intressanta Stockholmsskildringar finns även att läsa i denna roman: " Norrtullsligan" också. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar