söndag 3 oktober 2021

Engelsk barn- ungdomsroman: " Gökungen"/ Författarinna: Frances Hardinge/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 


Jag håller på att läsa om början av en engelsk barn- och ungdomsroman som heter: " Gökungen", av den engelska barn- ungdomsförfattarinnan: Frances Hardinge.  Romanen: " Gökungen" kan klassificeras till genren science- fiktion.

" Gökungen" av Frances Hardinge handlar om flickan Tris som har råkat ut för en olyckshändelse. Hon har hamnat i sjön Grimmen inärhten av sina föräldrar landställe. Då hon kommer hem till föräldrarna, som det står i boken, " dyblöt och febrig" så känner hon inte igen sina föräldrar. Tris, eller Teresa som hon egentligen heter kämpar med att återfå minnet. 

Men frågan lurar i bakgrunden: " Vem är hon egentligen"= Och varför verkar hennes ändå så hemvanda hemiljö ändå så främmande för henne? Och vart  har egentligen hennes äldste storebror tagit vägen? Dog han verkligen i det 1:a Världskriget eller kan det hända att han utkämpar sitt eget krig någonstans, fortfarande vid liv? 

Jag tycker att science- fiktion barn- ungdomsromanen:" Gökungen" skildrar på ett mycket trovärdigt sätt den stackars lilla bortbytingen " Tris" kamp för sin egen form avexistens. 

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa: " Gökungen" av Frances Hardinge! Detta särskilt på grund av de väldigt välbeskrivna romankaraktärerna i denna science fiktion barn- ungdomsroman. Jag gillar särskilt även miljöbeskrivningarna. Man får en tydlig bild av vart den lilla bortbytingen " Tris" befinner sig. Och hur hon uppleveer de situationer hon hamnar i. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar