torsdag 11 november 2021

Föredragsrecension från torsdagen den 11/ 11- 21: " När kaffet var det mest förbjudna, om förbuden, staden och moralen"/ Framfört på: Stockholms kulturhus/ Recension skriven av: Marika Frykholm


 Jag har torsdagen den 211111 varit på ett föredrag om: " När kaffet var det mest förbjudna, om förbuden, staden och moralen"/ Framfört av lärare och en lektor från såväl Stockholms universitet, så väl som Uppsala universitet på Stockholms kulturhus. 

Som hängiven  kaffeintagare som tar alla tillfällen i akt att dricka alla möjliga olika sorters kaffe så tyckte jag att detta lät som ett föredrag som skulle passa mig som handen i handsken.

Så var också fallet. Det var mycket intressant att få lära sig om när det blev kutym att vistas på cafèer från att från början ha ansetts som en minst sagt något suspekt företeelse som var endast tillåten för männen i de övre samhällsklasserna. 

De få kvinnor som i Sveriges tidigare historia vågade sig till de såkallade kaffehusen ansågs  inte ha en alltför hög moralisk nivå i sitt leverne. 

Det talades även om när man på 1960 talet började anse att vinet var ett mycket syndigt berusningsmedele som förr i världen faktiskt ofta hade använts av rent medicinska skäl. Så som till exempel glöggen som många av oss uppskattar att inta vid juletid. 

Detta föredrag finns inspelat på: Stockholms universitets öppna föreläsningar på nternet. Jag vill varmt rekommendera alla som har möjlighet att kika in på denna hemsida och lyssna til denna inspelade föreläsning!

" När kaffet var det mest förbjudna, staden och moralen" finns i skrivande stund: 211111 på Stockholms universitets öppna föreläsningar att lyssna till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar