tisdag 12 december 2017

Bokrecension: " Flickan på tavlan", av: Rebecka Åhlund/ Recension av: Marika Frykholm

Jag har läst en jättebra barnboksspökhistoria som heter: "Flickan på tavlan" av en svensk författarinnan som heter: Rebecka Åhlund.

" Flickan på tavlan" av Rebecka Åhlund handlar om en flicka som heter Ella vars föräldrar köper ett gammalt hus på landet som de har tänkt ha som landtställe. Ella tycker det är mycket roligare att gå på gympaträning och vill helst av allt vara med på skolans disco för både hennes mellanstadieskola som för första gången ska få vara med på samma disco som högstadieelverna.

Men istället tvingas Ella åka med till sina föräldrars nya landställe ute på landet. Där spökar det en flicka som heter Nelly. Nelly finns avmålad på en tavla som hänger i Ellas sovrum på landstället. Det visar sig att det antagligen var Nellys elaka far som var en mycket inflytelserik man men som hade en hemlig mörk sida och det var att han var alkoholist och misshandlade sin hustru och även antagligen sin yngsta dotter Nelly. På ytan skulle allt se fint och bra ut men under den vackra ytan så var det inte lika bra som den elaka alkoholiserade fadern ville låta påskina att det var. Det var helt enkelt en vacker yta som den elaka fadern dukade upp som inte stämde med verkligheten.

I Ellas skola börjar en ny kille som åker skateboard som heter Dylan. Dylan har det inte heller så lätt för hans mor är alkoholist. Men Ella börjar gilla Dylan mer och mer som kompis och till slut då Dylan har blivit misshandlad av sin mors alkoholiserade ex- pojkvän så får Dylan komma hem och sova över hos Ella och hennes föräldrar.

Och Nelly får sin hämnd då Folkas trillar ner från fönstret till Ellas föräldrars landställe och får en allvarlig hjärnskakning och då får Nelly till slut ro.

Jag tycker att " Flickan på tavlan" av Rebecka Åhlund är en jättespännande och mycket bra spökhistoria med även ett inslag av vardag inlindad i historien som visar hur jobbigt det kan vara att vara barn ibland och att ha föräldrar som lovar och lovar men som ändå inte alltid räcker till allt det som de lovar. Jag vill varmt rekommendera alla att läsa denna bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar