tisdag 31 mars 2020

Teaterrecension: " Sufflören", skriven, spelad och regisserad av: Andreas T. Olsson, på: Kungliga Dramaten i Stockholm/ Recension av: Marika Frykholm

Jag har sett: " Sufflören", som spelas på Kungliga Dramaten i Stockholm. Skriven, spelad och regisserad av: Andreas T. Olsson. Andreas T. Olsson är skådespelare till yrket. I denna  föreställsning: " Sufflören", på Kungliga Dramaten i Stockholm spelar Andreas T. Olsson en stackars sufflör som verkligen inte har det så lätt.

Andreas T. Olsson gestaltar sufflörens yrkesroll som ständigt behövd men aldrig sedd. Som lider av yrkesskador så som förslitningsskador i sina armar eftersom han inte kan byta arm då han vänder blad. Som ständigt är behövd och ständigt måste vara till hands. Som får stå ut med spott och spe av uppblåsta skådespelare och som ibland blir kär i skådespelerskorna i föreställningarna han sufflerar. Ett yrke som det aldrig finns några aktuella platsannonser om i tidningarna. Som Andreas T. Olsson själv uttrycker det i sin monolog: " När såg man senast en annons där det stod: " Sufflör sökes"?

Det roliga med föreställningen Sufflören tyckte jag personligen var alla alluderingar till välkända pjäser så som. " Att vara eller inte vara" från William Shakespeare`s Hamlet, där Andreas T. Olsson så finurligt uttrycker det oerhört svåra konststycket att spela en pjäs i pjäsen. Då man både är med och repeterar den pjäsen som ska framföras samt även den pjäs som förekommer i den aktuella framförda föreställningen som det egentligen handlar om.

Och flera inblandade pjäser var även Molières: " Tartuffe", samt: " Trettondagsafton", av. William Shakespeare där den elaka flickan driver med den stackars Malvolio och får honom att tro att den han älskar älskar honom också och får honom att riktigt spöka ut sig i den mest hemska utstyrsel med bland annat " gulrandig strumpeband":

I uppsättningen av: " Sufflören" här på Kungliga Dramaten i Stockholm skriven, spelad och regisserad av: Andreas T. Olsson så är det den stackars sufflören som får ikläda sig i rollen av den lättlurade Malvolio som på grund av sitt dumdryga sätt och beteende lätt går i fällan och tror att den vackra skådespelerska Amanda älskar honom på riktigt. Hur upplösningen av det hela blir får ni se om ni googlar på föreställningen: " Sufflören", på Kungliga Dramaten spelad, skriven och regisserad av: Andreas T. Olsson. Jag vill varmt rekommendera alla att se denna fantastiskt välspelade, välgjorda och samtidigt mycket under hållande föreställning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar