söndag 16 maj 2021

FIlmrecension: " Love and Friendship"/ I regi av: Whit Stillman/ Lady Susan: Kate Beckinsale/ Baserad på: Jane Austens roman: " Lady Susan"/ Svt. play/ Recension skriven av: Marika Frykholm

 Jag har nu set, ( söndagen den 210516), ,t filmen: " Love and Friendship", i regi av: Whit Stillman, och i rollen som Lady Susan: Kate Beckinsale baserad på den världsberömda engelska 1800- talsförfattarinnan: Jane Austens roman: " Lady Susan", på svt. play. 

" Love and Friendship", baserad på Jane Austens roman: " Lady Susan", handlar om den intrikanta äktenskapsmäklaren, och flirtande, Lady Susan Vernon som gör allt som står i hennes makt för att få sin dotter, Miss Fredrika Vernon bortgift med den motbjudande, men mycket förmögne, Sir James Martin. Samtidigt som Lady Susan Vernon försöker få till en förbindelse mellan sig själv och sin svägerskas bror, Mr. Reginald de Courcy. Mr. Reginald de Courcy som från början ser i Lady Susan Vernon den största, motbjudande flirt som tänkas kan, men så sakteliga ändrar inställning. Tills allting ställs på sin spets då Mr. Reginald de Corucy  får upp ögonen för Lady Susan Vernons sanna natur...

Den världsberömda engelska 1800-tals författarinnan, Jane Austen är mycket välkänd för att ha skrivit ett antal romaner om hur unga kvinnor i den Engelska 1800- tals överklassens miljö ofta tvingades att sätta sina egna känslor åt sidan på grund av att de förväntades att göra som Mr. Reginald de Courcy säger i filmen: " Love and Friendship" : " Ett gott parti" då det gällde valet av en äkta make. 

Det räckte inte att känslor uppstod. Det gällde att gifta sig rikt också. Särskilt om man själv inte kom från en förmögen familj 

Till Jane Austens romaner kan nämnas:

" Lady Susan".

"  Stolthet och fördom".

" Förnuft och känsla". 

" Emma".

" Mansfield Park".

" The Watsons".

" Sanditon"- en oavslutat novell. ( Är ej helt säker på att " Sanditon inte räknas som en oavslutad roman".)

Jag vill härmed varmt rekommendera alla att se filmen: " Love and Friendship", med Kate Beckinsale i rollen som Lady Susan! 

Detta på grund av att filmen är späckad av kärlek, romantik, och intriger. Och det är underbart att se det vackra huset som är Mr. Reginald de Corucys hem. Samt alla damernas oerhört vackra klänningar! Och balen och danserna de dansar. 

Man kan till och med inte låta bli att fatta en viss sympati för den flirtiga Lady Susan och hennes intrigmakeri då det gäller att förhandla med de männen hon kommer i kontakt med om kärlek och äktenskap. 

Filmen: " Love and Friendship" finns in skrivande stund att se på: Svt. play. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar