torsdag 13 maj 2021

Romanrecension: " Ett djävla solsken"/Författarinnan heter: : Fatima Bremmer Recension skriven av: Marika Frykholm


 Jag har läst en biografi om Sveriges första kvinnliga undersökande journalist, som heter: " Ett djävla solsken", som handlar om Sveriges första wallrafflande kvinnliga journalist som hette: Ester Blenda Nordström. Men hon skrev under pseudonymen: " Bansai", skriven av: Fatima Bremmer. 

Den kvinnliga journalisten Ester Blenda Nordström som kallade sig själv för:" Bansai" med sina signaturer av sina tidningsartiklar kom från ett mycket välbärgad familj. Ester Blenda Nordström växte upp på en bondgård. 

Ester Blenda Nordström levde ett mycket äventyrligt så väl som ett mycket kringflackande liv.

Som ung då hon var anställd som tidningsreportet tog hon sig för att under en sommar leva som piga på en större bondgård i Sörmland. 

Författarinnan till biografin över Ester Blenda Nordströms minst sagt mycket äventyrliga liv, skriver i det första kapitlet där hon låter Ester Blenda Nordströms röst tala för att: " Det hade verkat som en så rolig idè från början", ( referat från kapitel 1, sidnummer: 11.) Och Ester Blenda Nordströms redaktör på Svenska Dagbladet där hon var anställd, " redaktör Stombland  blev genast intresserad", ( se: Kapitel 1, " Ett Djävla Solsken", sidnummer: 11. )

Ester får dela säng med husets andra piga, Sigrid, ( referat:  Fatima Bremmer: " Ett Djävla Solsken", kapitel 1, sidnummer:  

Denna upplevelse blev sedan till en roman som kom att kallas. " En piga bland pigor". Om Ester Blenda Nordströms upplevelser på den Sörmländska bondgården.

Bonden ifråga som då han upptäckte att Ester Blenda Nordström hade givit ut en hel roman om honom och hans familj och hans gård och alla de anställda på gården, blev så arg att han skrev en motroman som kom att kallas. " Ett pennskaft bland pigor". De kvinnliga journalisterna på Etster Blenda Nordströms tid hade kommit att kallas just för: " pennskaften". Detta på grund av Elin Wägners roman: "Pennskaftet" som handlar om en kvinnlig journalist.

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa denna biografiska roman om Sveriges första kvinnliga journalist, Ester Blenda Nordström som var så banbrytande för sin tid! Detta på grund av att hela romanen med Ester Blendas märkliga öde är så otroligt gripande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar