onsdag 3 maj 2017

Bokrecension: " Anden i glaset", av: Eva Christina Johanson/ Bokrecension skriven av: Marika Frykholm

Jag har läst en barnbok som jag tycker var jättebra som heter: " Anden i glaset", av den svenska barn- ungdoms och vuxenbok författarinnan Eva Christina Johanson.

" Anden i glaset" handlar om tre flickor som heter: Fanny, Juni som är Fannys bästa kompis och så deras nya klasskompis Stella som precis har flyttat till staden där Fanny och Juni bor och alldeles nyligen har börjat i deras klass.


Fanny ska ha första föräldrafria helg och har bjudit sin bästa kompis Juni och den nya klasskompis Stella att sova över då hennes föräldrar är bortresta lördag- söndag. Fanny är vild av förtjusning och spänd förväntan för hon har lyckats tjata sig till att dom tre klasskompisarna ska leka leken": Anden i glaset". Juni vägrar bestämt att vara med utan sitter vid sidan om och tittar på då Fanny förbereder ett pappersark för att leka leken, " Anden i glaset".

Plötsligt utbryter det ett åskoväder och efter ovädret har ebbat ut så visar det sig att deras nya klasskamrat Stella är försvunnen. Juni hittar Stella ståendes i trädgårdsskjulet med en bensindunk och en gaständare. Stella har fått en ny främmande och skrämmande röst och säger:" Vem är Stella". Juni blir bekymrad och orolig och till och med Fanny tycker att det är dags att sluta med leken, " Anden i glaset" och se på skräckfilm istället.


Men Stella beter sig alltmer underligt och Juni undrar om bokstäverna, " C, R, och I" som " anden" har ringat in på pappersarket som Fanny gjorde då hon förberedde leken: " Anden i glaset" har något med Stellas underliga beteende att göra.

Juni hittar en bok med en förteckning över Fannys släkt. Fanny har berättat att hon på hennes pappas sida är släkt med en alkemist som hette Frollo. Frollo ville komma tillbaka som ande och fortsätta att utföra sina alkemistiska experiment. Juni kommer fram till att Frollo hette Crimson i förnamn och att " Crimson" är en sorts röd färg som finns på alla möblerna i Fannys familjs hus.


Juni läser vidare och förstår då Stella har försvunnit en andra gång att det är jätteviktigt att förhindra att blixten slår ner i klockstapeln och klockan skulle börja slå för då sägs det att då kan Fannys förfader Crimson Frollo komma tillbaka som ande och Fannys, Junis och Stellas skola där klockstapeln står ligger granne med med Fannys familjs hus.


Juni inser att hon måste hindra klockan från att börja slå om det skulle inträffa att blixten slår ner i klockan.


Barn- ungdoms och vuxenbok författarinnan Eva Christina Johanson skriver som en avslutande kommentar en varning till alla att leka leken" Anden i glaset" eftersom det kan vara en väldigt läskig lek att leka som man kan må väldigt dåligt av om man leker den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar