fredag 26 maj 2017

Operarecension: Rhenguldet av Wagner på Kungliga Operan i Stockholm onsdagen 180517/ Recension av: Marika Frykholm

Jag såg operan: " Rhenguldet", av Wagner på Kungliga Operan i Stockholm onsdagen 170517.


" Rhenguldet" är en av de fyra delarna i Wagners operor om Ringen som kan ge makt åt den som har den i sin ägo. Operorna om den magiska Ringen av Wagner är följande: " Rhenguldet", " Siegfried", " Valkyrian" och den sista delen då världen går under: " Ragnarök".


Operan " Rhenguldet" handlar om hur den elake dvärgen Albricht stjäl guldet av de vackra Rhendöttrarna som vaktar guldet då han först försöker förföra alla tre Rhendöttrarna.


 Men då det inte lyckas bli Albricht så arg att han stjäl Rhenguldet från Rhendöttrarna och gör om det till en magisk ring som han vaktar. Albricht vill ta över världsherraväldet med hjälp av den magiska ringen som han har tillverkat. Men de goda gudarna, Wothan och Loge, ( Loke på svenska som är halvgud och mycket smart och busig och ofta ställer till det för sig själv och de andra gudarna på grund av sin stora listighet) försöker lura av dvärgen Albricht den magiska ringen.


Albricht kan förvandla sig till en drake och genom halvguden Loges listighet så kommer Loge på idèn att säga till Albricht att, " om du kan bli mycket stor så kan du väl också bli mycket lien", varpå Albricht förvandlar sig till en groda och inser sitt eget fall och blir därmed infångad av gudarna Wothan, ( Oden på svenska) och Loge.


Under tiden har den vackra gudinnan Freja blivit kidnappad av jättarna. De kräver guld av gudarna i utbyte mot att de ska lämna tillbaka Freja till gudarna. Men så får den av jättarna som är mest förälskad i Freja syn på den magiska ringen som dvärgen Albricht då han blir frigiven har kastat en förbannelse över och jätten som är förälskad i Freja blir så besatt av den magiska ringen vilket sluar i att den andre jätten dödar honom.


Kompositören Wagners " Rhenguldet" är en mycket vacker och tragiskt historia om makt och begär och allt det elände som det kan leda till och föra med sig och dessutom mycket vacker musik. Operan sjungs på tyska men Kungliga Operan i Stockholm har en textmaskin så har man svårt för tyska så går de bra att hänga med i alla fall!

Jag tyckte att kompositören Wagners " Rhenguldet" var en mycket vacker och en alldeles otroligt fantastiskt bra föreställning och jag är väldigt glad att jag hade förmånen att få se den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar